Ifølge en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har foretaget for ejendomsmæglerkæden Estate, vil 73 procent af danskerne helst bo i ejerbolig, mens kun 23 procent foretrækker at bo til leje. Alligevel bor cirka 40 procent af danskerne til leje. Det skriver Estate i en pressemeddelelse.

Selvom boligejerne de seneste måneder har oplevet, at deres boliger er faldet i værdi, er andelen af personer, som foretrækker at bo i ejerbolig, høj, og det undrer ikke Estates presseansvarlige, Thomas Hovgaard.

– Historisk har det generelt været lukrativt at være boligejer gennem en lang årrække. Enten fordi man har sparet op i sin bolig, været begunstiget af prisstigninger eller en kombination, og udsigten til at generere en formue i sin bolig, appellerer nok til de fleste, hvorfor vi tror, at mange ville foretrække at bo i enten en ejerbolig elle en andelsbolig, siger Thomas Hovgaard.

Der bliver bygget mange lejeboliger i disse år. I København og Aarhus er stort set alle nybyggede boliger lejeboliger.

Thomas Hovgaard mener, at den høje andel af danskere, der foretrækker at bo i ejerbolig, viser, at der er grundlag for at udvide den samlede boligmasse med flere ejerboliger.

– Vi ved, at behovet for boliger vil stige i fremtiden, fordi befolkningen vokser, og med et unikt dansk realkreditsystem bør det være muligt at øge andelen af ejerboliger i tråd med flertallets ønsker, siger Thomas Hovgaard.

Selvom det traditionelt kræver en større økonomisk investering at købe en bolig i forhold til at leje en, kan huslejeniveauet også være med til at gøre ejerboliger mere attraktive.

– Hvis man regner på, hvad det koster at leje og eje en sammenlignelig bolig, er det ikke altid billigst at bo i lejeboligen. Huslejeniveauet er især i nyere boliger ret højt, og under lavrenteperioder har det vist sig, at ejerboliger kan være billigere at sidde i. Dog skal man typisk opfylde en række særlige økonomiske krav for at blive boligejer, hvor der generelt ikke stilles særlige krav til at leje en bolig ud over et indskud og tre måneders forudbetalt husleje, siger Thomas Hovgaard.

Hvilken type bolig ville du foretrække at bo i, hvis du frit kunne vælge?

Total 1023
Ejerbolig 65 procent
Lejebolig 23 procent
Andelsbolig 8 procent
Ved ikke 5 procent

Kilde: Epinion.