AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Juni måned bød for fjerde måned i træk på mindre prisstigninger for både huse, lejligheder og sommerhuse.

Det fremgår af de nye juni-tal fra Boligsidens Markedsindeks, som samtidig viser, at det er lejlighederne, der har lagt sig i front med den største månedlige stigning.

Således er de gennemsnitlige salgspriser for ejerlejligheder steget med 1 procent den seneste måned.

Til sammenligning er salgspriserne for huse steget med 0,5 procent, imens priserne for sommerhuse er hævet med 0,6 procent den seneste måned.

– Fælles for alle boligtyperne er, at de fortsætter prisfremgangen for fjerde måned i træk efter det store prisfald i efteråret og vinteren. Men for første gang i de fire måneder er det lejlighederne, der fører an med den største månedlige stigning i salgspriserne, siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

LÆS OGSÅ: OVERRASKENDE MANGE TROR PÅ STIGENDE BOLIGPRISER I 2023

– De seneste udbudstal har for nylig vist, at antallet af ejerlejligheder til salg er faldende, ligesom vi ser en stigning i salget. Det gælder især i København, som udgør det største marked for lejligheder, og det kan forklare, at vi derfor også ser den største prisfremgang for lejlighederne. Sagt med andre ord er købelysten til stede, imens udvalget af lejligheder begrænses, og det bidrager til at skubbe priserne op.

Med den seneste måneds stigning ligger den gennemsnitlige salgspris for ejerlejligheder på landsplan nu på 33.388 kroner per kvadratmeter. Det svarer til, at en gennemsnitlig lejlighed på 90 kvadratmeter koster rundt regnet 3 millioner kroner.

Sommerafmatning i salgspriserne

Zoomer vi ud og ser på det øvrige boligmarked, følger både huse og sommerhuse dog trop i prisudviklingen.

Salgspriserne for huse er steget svagt med 0,5 procent den seneste måned, imens priserne for sommerhuse er hævet med 0,6 procent i samme periode.

Det er lidt mindre stigninger i priserne, end det typisk har været tilfældet i de seneste måneder.

LÆS OGSÅ: SÅ MEGET ER BOLIGPRISERNE STEGET GENNEM 30 ÅR

– Tempoet er taget lidt ud af prisudviklingen, men det er normalt, at vi ser svagere prisstigninger på denne tid af året. Det tyder på, at vi igen kan spore de naturlige sæsonudsving, og at boligmarkedet dermed er ved at indfinde sig på et mere naturligt leje efter flere år med uforudsigelig og hektisk aktivitet, siger Birgit Daetz.

– Overordnet set gælder det for alle tre boligtyper, at en stadig større del af efterårets prisfald bliver indhentet, og for sommerhusene er der nu tale om et prisniveau, der nærmer sig sidste års niveau, og hvor prisnedgangen i efteråret derfor næsten er udlignet.

Prisfremgang i første halvår

Med juni måneds afslutning er der samtidig sat punktum for første halvår af 2023. Og kigger vi lidt nærmere på udviklingen i første halvår, er der overordnet set tale om en prisfremgang.

Konkret har huspriserne løftet sig med 1,7 procent fra december 2022 til juni 2023, imens både lejlighedspriserne og sommerhuspriserne er steget med 3,5 procent i samme periode.

– Efterveerne fra efterårets udvikling på boligmarkedet gjorde sig stadig gældende i januar og februar, hvor vi så prisfald, der dog var noget mere afdæmpede end i efteråret. Men fra marts skiftede priserne retning, og siden da er de fortsat op. Derfor ser vi også overordnet en prisfremgang i første halvår, siger Birgit Daetz.

LÆS OGSÅ: DISSE DANSKE BYER VOKSER MEST

Til sammenligning var der tale om prisfald på henholdsvis 9,0 og 9,9 procent for huse og lejligheder i andet halvår 2022 og et fald i priserne for sommerhuse på 5,0 procent i samme periode.

– Det bliver efterhånden mere tydeligt, at prisudviklingen er vendt på det danske boligmarked. Spørgsmålet er så selvfølgelig, hvordan grafen vil se ud, når vi kigger ind i fremtiden, spørger Birgit Daetz.

– Det er der af gode grunde ingen, der kan svare på. Men det, vi kan sige, er, at den udvikling, som vi har set igennem første halvår 2023, har været mere naturlig end både andet halvår 2022 og tiden under corona, siger Birgit Daetz.

Prisudviklingen for boliger i juni 2023

Boligtype Salgspris juni 23
(kroner per kvadratmeter)
Ændring seneste måned
(maj 23 – juni 23)
Ændring seneste halve år
(december 22 – juni 23)
Ændring seneste år
(juni 22 – juni 23)
Villaer/

rækkehuse

16.550 0,5 procent 1,7 procent -7,4 procent
Ejerlejligheder 33.388 1,0 procent 3,5 procent -6,8 procent
Sommerhuse 22.819 0,6 procent 3,5 procent -1,7 procent

Kilde: Boligsidens Markedsindeks