Derfor flytter de unge ikke hjemmefra

Stigende boligpriser og knaphed på mindre boliger får flere til at udsætte tidspunktet, hvor de flytter hjemmefra.

Ifølge en ny analyse fra Danmarks Statistik har der de seneste ti år har været en tendens til, at stadig flere unge bliver boende hjemme i stedet for at flyve fra reden.

Ifølge Estate er tendensen til, at flere unge bliver boende hjemme ikke overraskende. Det skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

– Der er især to grunde til, at markant flere unge nu i modsætning for ti år siden udsætter datoen for at forlade barndomshjemmet. Og den ene og mest overvejende er, at det over tid er blevet markant dyrere at finde den første bolig for et ungt menneske, der som udgangspunkt har et lavt indkomstniveau, siger Thomas Hovgaard, der er Estates presseansvarlige.

Den anden grund er ifølge ham kombinationen af to udviklinger.

– Antallet af unge, der bliver studenter er steget, samtidig med at flere og flere vælger at tage de obligatoriske sabbatår, hvor der skal spares op til en længere udenlandsrejse. Det betyder, at flere unge af gode grunde bor hjemme længere for at holde udgiftsniveauet nede og spare op. Samtidig er der stigende knaphed på de boliger, som passer til de unges økonomi, siger Thomas Hovgaard.

I 1990’erne kunne man som ung studerende bo enten på kollegium eller i en billig bolig, finansieret af SU. Et kollegieværelse kunne erhverves for mindre end SU’en, fordi der ikke var samme efterspørgsel på mindre boliger, sammenlignet med 2020’erne. Sådan er det ikke længere.

LÆS OGSÅ: ALARMERENDE MANGEL PÅ SMÅ BOLIGER I KØBENHAVN

– I dag skal man være ualmindelig heldig eller privilegeret for at kunne flytte hjemmefra. Flertallet af SU-modtagere vil sande, at deres huslejer overstiger, hvad de får udbetalt. Med andre ord kan det være ret bekvemt at blive boende hjemme længe, siger Thomas Hovgaard.

Han mener, at det er positivt for den generelle efterspørgsel på mindre boliger, at flere vælger at udsætte tidspunktet for, hvornår de flytter hjemmefra.

– Markedet for mindre boliger er ekstremt hårdt presset, ikke mindst på grund af mange singler og mange unge, som bliver nødt til at flytte til de større byer, fordi deres barndomshjem ligger for langt fra deres uddannelsesinstitutioner. Som vi har rejst et flag for tidligere, bør det prioriteres at bygge flere mindre boliger i tråd med den demografiske udvikling, siger Thomas Hovgaard.