Det rette byggemateriale på rette sted forhindrer spild

Ifølge Birch Ejendomme er det vigtigt, at materialeleverandørerne involveres tidligt, så spild reduceres, og effektiviteten i byggeprocessen øges.

Forskellige materialer har forskellige egenskaber, når det kommer til holdbarhed, styrke, fleksibilitet, vægt og pris. Disse faktorer har indflydelse på, hvor godt de fungerer i forskellige byggeprojekter og anvendelser.

Brug af de forkerte materialer kan resultere i en række udfordringer, herunder sikkerhedsproblemer, strukturelle fejl og en risiko for øgede omkostninger. Det understreger materialeproducenten Xella i en pressemeddelelse.

Ved at vælge de rette byggematerialer til de rette placeringer i byggeriet kan man undgå spild af ressourcer som tid og materialer. Derudover kan materialeproducenter levere materialer i den korrekte mængde, til det rette formål og på det optimale tidspunkt og dermed bidrage til at optimere byggeprocessen som helhed.

– Vi ser, at Lean-metoden vinder indpas i vores branche, hvilket slet ikke kommer bag på mig. Vores rolle i en sådan proces er vigtig, fordi vi leverer de nødvendige materialer til byggeprojektet. Derfor skal vi have forståelse for Lean-principperne og byggeprojektets specifikke behov, så vi kan tilbyde produkter, der passer til det konkrete formål. Ved at samarbejde tæt med entreprenører og bygherrer kan vi levere den rigtige mængde materiale til det rigtige sted – til rette tid, siger Fredrik Johansson, administrerende direktør hos Xella i Skandinavien.

LÆS OGSÅ: ARKITEKT: POREBETON KAN GIVE OS PLADS TIL DESIGNFRIHED

Foto: Xella.
Foto: Xella.

Ved at blive inddraget i entreprenørernes processer på et tidligt tidspunkt kan Xella nemmere anbefale den kombination af materialer, der egner sig bedst til projektet, giver den bedste ydelse og minimerer omkostningerne.

Det sætter blandt andre Johan Lystbæk Vestergård, teknisk chef i råhusafdelingen hos ejendomsudviklingsselskabet Birch Ejendomme, stor pris på.

– At vælge det rette materiale til det rette sted er noget, vi hos Birch tænker meget over i de tidlige faser af et projekt. Først ser vi på, hvordan vi egentlig vil bygge, og hvad der vil være mest omkostningseffektivt. Der er tidspunkter, hvor det er bedst at bygge alt i ren beton, mens det i andre projekter kan være mere økonomisk at skifte imellem for eksempel porebeton og kalksandsten. Vi bruger for eksempel kalksandsten, når belastningerne er høje eller til lydvægge. Pointen er, at vi kan spare tid og penge ved at vælge det rigtige materiale fra starten, og der værdsætter vi naturligvis i høj grad rådgivning fra materialeproducenter som Xella, udtaler Johan Lystbæk Vestergård.

Det er da netop også valget mellem Ytong porebeton og Silka kalksandsten, som Xella selv ofte hører om fra kunderne.

– Ytong porebeton er kendt for sin høje isoleringsevne, mens Silka kalksandsten giver en mere effektiv lyddæmpning. Der kan vi bidrage ved tidligt at anbefale, hvor og til hvilket formål, et materiale skal bruges. Et eksempel er anvendelse af Silka til indvendige vægge i rum, der kræver mere lyddæmpning, for eksempel soveværelser eller vaskerum. På den måde kan du finde den mest omkostningseffektive løsning, samtidig med at du undgår at spilde tid og ressourcer på at bygge med de forkerte materialer, forklarer Fredrik Johansson.