En ny ekspertgruppe skal se på, hvordan bygningsfredningsområdet kan forenkles.
Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.
Ekspertgruppen skal blandt andet vurdere, hvordan den nuværende beskyttelse af fredede bygninger kan lempes og eventuelt inddeles i kategorier.
Der lægges op til “forskellige graduerede typer af fredning, der kan give en fortsat stærk beskyttelse af særlige ikoniske bygninger, men hvor der indføres mere lempelige regler for mindre signifikante bygninger”.
– I dag er der kun én form for fredning: En totalfredning. Der er brug for en frisættelse og effektivisering af bygningsfredningsområdet, der tager højde for, at nogle fredede bygninger er særligt ikoniske, mens andre bygninger ikke kræver en helt så restriktiv fredning, udtaler kulturminister Christina Egelund (M).
– Ekspertgruppen skal give et bud på, hvordan vi kan opdatere bygningsfredningsloven, så den får en god og moderne balance mellem bevaring og benyttelse. Vi skal have utidssvarende bestemmelser ud af loven, og sagsbehandlingen skal være mindre bøvlet
Ifølge Kulturministeriet skal en forenkling af området skal lette administrationen og samtidig gøre det mere fleksibelt at være ejer af en fredet bygning – samtidig med at de vigtigste bærende fredningsværdier for fredede bygninger bliver bevaret for eftertiden.
Ministeriet peger på, at de cirka 7.000 fredede bygninger i Danmark udgør et bredt spektrum af forskellige bygninger i forhold til størrelse, historisk periode, anvendelse, og hvilke fredningsværdier der lægges vægt på.
Ekspertgruppen skal aflevere sin afrapportering til kulturministeren inden udgangen af første halvår 2025.
Medlemmer af ekspertgruppen
Paul Mollerup (forperson)
Troels Blicher Danielsen
Hanne Ullum
Stig Andersen
Birthe Iuel
Mette Viuf Larsen
Kent Martinussen
Kilde: Kulturministeriet.