Lokalplanen, der muliggør byggeriet af Energibyen på et 14,3 hektar stort areal mellem Omfartsvejen og Holbækmotorvejen uden for Holbæk by, er vedtaget af kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Fors, som i samarbejde med Henning Larsen Architects og Rambøll står bag projektet.
Dermed bliver 2025 året, hvor Energibyen begynder at tage form, lyder det fra forsyningsselskabet fra kommunerne Holbæk, Lejre og Roskilde.
Læs også: Mark uden for Holbæk skal lægge grund til cirkulært vartegn
– Vi har været i gang med planlægningen af Energibyen i flere år, og derfor glæder vi os over, at lokalplanen nu er vedtaget, udtaler administrerende direktør Steen Lindhardt fra Fors.
– Nu kan vi for alvor gå i gang med at etablere Energibyen, som samler flere af Fors’ aktiviteter på ét sted, og som kommer til at bestå af tidssvarende og miljørigtige anlæg til gavn for indbyggerne i Holbæk Kommune. Det bliver spændende at udvikle området efter lokalplanens rammer, som sikrer, at området får en grøn profil, der afspejler Fors’ arbejde med bæredygtighed.
I forbindelse med den offentlige høring er der indkommet 16 høringssvar, hvoraf et par stykker er af den mere alvorlige slags.
Miljøstyrelsen påpeger, at der tale om et område med statslige grundvandsinteresser, mens Vejdirektoratet noterer sig, at Holbæk Kommune udlægger et areal langs motorvejen til andet formål en transport- og logistikvirksomhed.
Begge de statslige indsigelser er dog trukket tilbage på baggrund af Holbæk Kommunes redegørelser og svar til myndighederne.
Endeligt er der indkommet et høringssvar er fra Fors selv, som ønsker et ændret udlæg af vejareal i forhold til det, der er udlagt i lokalplansforslaget. Desuden ønsker forsyningsselskabet en ændret placering af jordvolde op til genbrugspladsen for bedre at kunne imødegå støj fra motorvejen.
Læs også: Her er planen for Energibyen i Holbæk
Lokalplanen er vedtaget med disse ændringer samt en ændret tekst i rammebestemmelserne for kommuneplantillægget, så det fremgår, at genbrugspladsen ikke må placeres inden for området med med særlige drikkevandsinteresser.
Når alt er på plads, kommer Energibyen til at bestå af en genbrugsplads, et vandværk, et varmeværk og en administrationsbygning. I alt omfatter projektet 24.700 kvadratmeter byggeri i form af både kontorlokaler samt vand- og varmeværk. Og der skal være mulighed for at udvide med yderligere 3.000 kvadratmeter.
Første skridt bliver byggemodningen af grunden, der forventes opstartet i foråret 2025. Det omfatter blandt andet etablering af adgangsveje og løbende indhentning af de nødvendige myndighedstilladelser.