Sidste år gik Staticus ind på det danske marked med det meget omtalte hospitalsbyggeri, Hospital Nordsjælland. Nu har ny teknologi, kaldet Closed Cavity Facade (CCF), gjort sit indtog i de andre Skandinaviske lande. Men selvom systemet er leveret til flere store projekter i Nordeuropa, blandt andet tre i Norge, mærker Staticus en vis skepsis, skriver facadeentreprenøren i en pressemeddelelse.
Ifølge Ellen Tidemann, der er salgschef hos Staticus Danmark og Norge, skyldes den danske skepsis, at der er en tendens til at vælge det billigere alternativ, som også er en dobbeltskindsfacade. Ifølge salgschefen mangler det billigere alternativ mange af de vigtigste fordele, som du får med CCF – som eksempelvis at kunne fylde kravene til en u-værdi, lydisolering, dagslys og solafskærmning.
– CFF er en ny teknologi, hvor mellemrummet mellem glaslagene består af et konstant overtryk af luft, som forhindrer støv, kondens og snavs mellem det indvendige isoleringsglas og det ydre glas. Den nye teknologi giver bedre u-værdi og lydisolering og gør den dobbeltfacade nemmere at vedligeholde, da der ikke er behov for at rense rummet ved luftspalten. Samtidig placerer du solskærmen i mellemrummet, hvilket giver dig mulighed for at få udvendig solafskærmning, der forbedrer modstanden mod solvarmebelastninger i bygningen – samtidig med, at du undgår risiko for vind- og regn påvirkning, fordi solskærmen er beskyttet i kløften, siger Ellen Tidemann.
– Alternativet, der ofte vælges i dag, er også en ventileret dobbeltfacade. Den version har dog ikke en tæt luftspalte, hvilket betyder, at hvert vindue skal kunne åbnes for at kunne placere solafskærmningen. Hvis man har så mange oplukkelige vinduer, er det ikke muligt at bygge et hus så tæt, som man kan CCF, hvor alt står fast. Det kræver mere ramme og dermed mindre glasoverflade, du får et dårligere indeklima med flere åbninger og vedligeholdelsen bliver umådeligt sværere, da du har fire sider at rengøre i stedet for to.
Det rigtige valg – til visse facader
Ellen Tidemann understreger samtidig, at CFF ikke egner sig til alle projekter, men hun ser et stort potentiale i at bruge systemet i større projekter, hvor der er en økonomisk begrundelse for at bygge med løsningen.
– CFF er ikke for alle projekter, og det er ikke det, vi vil formidle. Jeg ser det største potentiale for at bruge teknologien i storbyerne, som for eksempel til prestigeprojekter i København. Der skal selvfølgelig være de rigtige økonomiske forudsætninger for, at fordelene opvejer omkostningerne, men det jeg vil understrege er, at det er vigtigt ikke at være bange for at teste det, bare fordi, at det er en ny teknologi, forklarer Ellen Tidemann.
Introduktionen af CFF på det danske marked er ikke fundet sted endnu, men Staticus forudser, at det kan blive udfordrende.
– Vi har lavet nogle projekter i Norge, men Danmark bliver en større udfordring. Det er ærgerligt, da vi ved, at mange projekter kunne få en masse ud af at investere i Closed Cavity og vi ser et stort potentiale. Jeg forstår, at man kan være usikker, da teknologien er relativt ny. Men samtidig har vi gode erfaringer med det i Norge, siger Ellen Tidemann.
– Vi mærker generelt en stor nysgerrighed fra branchen, men kan også fornemme en vis usikkerhed, om hvorvidt luftgabet forbliver tæt på sigt. Vi laver naturligvis beregninger, der beviser systemets holdbarhed, og vi tilbyder ti års systemgaranti. Det betyder ikke, at systemet holder op med at virke derefter, men at det i ti år fungerer lige så godt, som hvis det var helt nyt. Men vi kender efterhånden danskerne, og ved, at de gerne vil have beviser fra den virkelige verden. Derfor er vi glade for, at vi nu kan se tilbage på for eksempel VIA Vika i Oslo, hvor vi tilbage i 2019-2020 monterede vores elementfacader. Systemet fungerer lige så godt i dag, som det gjorde, da det blev monteret. Så vi begynder langsomt at samle reelle projekter sammen, hvor man kan se, at luftgabet er tæt, hvilket jeg mener er nødvendigt for, at det danske marked tør tage springet.