Dansk arkitektkontor præger Oslo med ny dobbeltfacadeteknologi

VIA Vika er et specielt kontorbyggeri, der er skudt op i den norske hovedstad. Det ambitiøse projekt er det første og eneste byggeri i Nordeuropa til at benytte dobbeltfacadeteknologien Closed Cavity. Det danske arkitektkontor Schmidt Hammer Lassen Architects har været godt tilfredse med den nye facadeteknologi, som er leveret af den nordeuropæiske facadeentreprenør Staticus.

Schmidt Hammer Lassen Architects har i den grad sat sit aftryk på Oslo med opførslen af Via Vika centralt i byen. Kontorbygningen er designet med en rødgylden facade, der er leveret af Staticus. Det oplyser den nordeuropæiske facadeentreprenør i en pressemeddelelse.

Facaden fra Staticus er blevet anerkendt med en nominering til britiske The Façade Design and Engineering Awards, der blev afholdt i starten af november.

Tidligere på året tog den nordeuropæiske facadeentreprenør også sit første skridt ind på det danske marked, da Staticus leverede facader til det store firkløverformede byggeri Nyt Hospital Nordsjælland i Hillerød.

For arkitekterne bag Via Vika var der en række tekniske aspekter, som lå til grund for valget af en Closed Cavity-facade fra Staticus.

– Vi har kigget på alle mulige løsninger, og flere faktorer lå bag det endelige valg af Closed Cavity. Det var en fordel, at selve hulrummet er tæt og derfor er nemt at vedligeholde. Dertil ønskede vi ikke udvendig solafskærmning, da vi gerne ville have meget dagslys ind og en bedre U-værdi for byggeriet, udtaler Sveinung Chercka-Simonsen, der er Senior Associate og Project Architect i Schmidt Hammer Lassen Architects, i pressemeddelelsen.

Hos Staticus, der har produceret, leveret og monteret projektets 20.000 kvadratmeter facade, kan de også nikke genkendende til fordelene ved deres nye facadeløsning.

– Under projekteringen af ​​Via Vika var der nogle helt særlige krav til U-værdi, lydisolering, dagslys, design og persienner, der kunne bruges døgnet rundt. For at opfylde disse krav var en dobbeltfacade den bedste løsning. Closed Cavity-facaden er en helt ny teknologi, hvor mellemrummet mellem glasfacaderne består af et konstant overtryk af luft, som gør, at man undgår støv, kondens og snavs mellem det indvendige og det ydre glas, fortæller Ellen Tidemann, der er salgschef hos Staticus Norge.

Facaden harmonerer med omgivelserne

Ud over de tekniske fordele var der desuden nogle designmæssige overvejelser bag valget af dobbeltfacaden til Via Vika. Vika er nemlig et byområde udviklet efter krigen, og det er derfor præget af senmodernistisk arkitektur.

– Områdets arv skulle videreføres i et nyt sprog, men fortsat opretholde dialogen med den senmodernistiske tradition. Closed Cavity-facaden er en enkel facade med elementer i natursten, som fint spiller op imod det arkitektoniske udtryk for de eksisterende bygninger i området med samme grad af detaljering, forklarer Sveinung Chercka-Simonsen.

Kontorbyggeriet, som blev færdiggjort i 2021, kombinerer både dobbelt- og enkeltfacader. Det gør Via Vika til det første og eneste byggeri i Nordeuropa, der bruger dobbeltfacadeteknologien Closed Cavity.