Færre sommerhuse bruges som helårsboliger

Antallet af sommerhuse, som bliver brugt som helårsbolig, er faldende. Dog kan der gemme sig et stort mørketal bag udviklingen, vurderer Estate.

Efter en længere årrække med stigning i antallet af beboede sommerhuse, er tendensen på retur. I 2018 var 22.058 danske sommerhuse beboede af enten ejere eller lejere, mens det tal i år er faldet til 19.520, viser tal fra Danmarks Statistik, som Estate har analyseret. Det er et fald på 11,5 procent, skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

Bag udviklingen ligger der ifølge Estate to økonomiske faktorer.

– Flere sommerhuse bliver lige nu i højere grad brugt til at holde ferie i eller som refugier fremfor som helårsboliger. Det tillader flere stærke danske privatøkonomier plus det lukrative marked for ferieudlejning, hvor det bedre kan betale sig at leje ud i kortere perioder end at have lange lejemål, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

På samme tid er der god grund til at antage, at langt flere bor hele året i mange af landets sommerhuse, end statistikken fortæller.

LÆS OGSÅ: DER BYGGES MASSER AF NYE SOMMERHUSE I DANMARK

– Hvis man tager en tur rundt i det danske sommerland uden for sæsonen, vil man kunne se, at der er lys i mange sommerhuse, og det ligner ikke altid folk, der er på ferie. Vi tror, at reglen om, hvor længe man må bo i et sommerhus om året, i mange tilfælde overtrædes. Og det er givetvis, fordi det er billigere at leje et sommerhus, hvis man er villig til at have folkeregisteradresse andetsteds, end fx en villa eller en lejlighed, siger Thomas Hovgaard.

Han forventer, at tallet vil fortsætte med at falde de kommende år.

– Forventningerne til økonomien er positive, og så længe vi som land bliver rigere, hvilket det tyder på, vil behovet for ferieboliger også stige. På den anden side vil udviklingen ikke omfatte alle, og dem, som har brug for billige boliger, vil søge mod sommerhusene, men de tal vil ikke blive registreret, siger Thomas Hovgaard.

Antal beboede sommerhuse over tid

2018 2019 2020 2023
Beboet af ejer 20.295 19.523 19.226 18.625
Beboet af lejer 1.763 1.309 1.188 895
i alt 22.058 20.832 20.414 19.520

Kilde: Danmarks Statistik / Estate.