Baagøe og Ribers Plads. Visualisering: Praksis Arkitekter.
Baagøe og Ribers Plads. Visualisering: Praksis Arkitekter.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

I en selskabshandel købte ES Ejendomme i 2016 Baagøe & Riber-bygningen på Kullinggade 29 i Svendborg af søskendeparret Hans Jørgen og Ulla Riber.

Otte år senere kan man efterhånden ane konturerne af fremtidsudsigterne for den gamle trælast- og udskibningsplads. På et møde i kommunalbestyrelsen i juni sendte lokalpolitikerne nemlig et nyt lokalplanforslag for området i ni ugers offentlig høring.

– Siden købet af de legendariske lagerhaller og pakhuse, den italienske villa og målerhuset har der været kæmpet for at finde en både hensigtmæssig og brugbar udnyttelse af området, sagde formand for Plan- og Lokalsamfundsudvalget, Arne Ebsen (SF), på kommunalbestyrelsesmødet.

– Nu er visioner og omdannelser jo noget, der skal finansieres, så derfor har ejeren naturligt nok haft et stærkt ønske om at bygge højt og tæt, så værdien kan optimeres. Lad mig blot slå fast; sådan er det danske boligmarked generelt indrettet. Hvis ikke det er lønsomt at bygge, ja så bygges der ikke. Denne bias har været definerende for de armlægninger, der har været, mellem bygherre, forvaltning og vi politikere. Langt størstedelen af kommunalbestyrelsen har en interesse i, at området aktiveres i stedet for fortsat at henligge som en lukket enklave, sagde udvalgsformanden videre.

Lokalplanens formål er at give mulighed for, at ES Ejendomme i samarbejde med lokale Praksis Arkitekter kan udvikle området ved havnen til et blandet bolig- og erhvervsområde. Forslaget vil give mulighed for nyt boligbyggeri med op mod cirka 9.500 etagemeter samt ny anvendelse i områdets eksisterende bebyggelse.

Liv og aktivitet mellem fredede bygninger

Området med navnet “Baagøe og Ribers Plads” forventes samlet at kunne rumme i omegnen af 90 boliger samt erhverv, fremgår det af forslaget.

Baagøe og Ribers Plads. Visualisering: Praksis Arkitekter.
Baagøe og Ribers Plads. Visualisering: Praksis Arkitekter.

Ifølge ES Ejendomme er visionen at skabe et område, der “summer af liv og aktivitet i en smuk og naturlig sammenhæng mellem de fredede bygninger på området og nyopførte ejer- og lejeboliger”.

Boligerne forventes at blive mellem 50 og 250 kvadratmeter store, og der skal både opføres byhuse og lejligheder i punkthuse.

Lokalplanens sydlige område er i dag domineret af store tømmerhaller, og lokalplanforslaget giver her mulighed for at nedrive hallerne for at give plads til ny boligbebyggelse.

Formålet er at balancere hensynet til bevaring af områdets historiske værdier. Det betyder at ny bebyggelse i lokalplanområdet tilpasser sig den eksisterende, fredede bebyggelse, der ligger i området.

– For mig er det et plankeværk

I alt stemte 22 af kommunalbestyrelsens medlemmer for at sende lokalplanforslaget i høring. Imod stemte medlemmerne fra Enhedslisten og Det Radikale Venstre samt Flemming Madsen (S) og løsgænger Rasmus Feldingbjerg Drabe.

De syv kommunalbestyrelsesmedlemmer, der stemte imod, er blandt andet utilfredse med, at der ikke sikres adgang på begge sider af det sydlige pakhus, ligesom de mener, at byggeriet “er for højt, tæt, delvis lukket og er ikke arkitektonisk tilpasset omgivelserne og placeringen”, som det fremgår af en mindretalsudtalelse.

– Jeg synes eddermaneme, at det er ærgerligt, at I har så travlt med at tale den der trælastgrund ned. Er I vimmer mand, hvor har den trælastgrund været spændende for mig de sidste 30 år, fordi jeg ikke anede, hvad der var derinde, lød det fra Rasmus Drabe, der opfordrede sine kolleger i kommunalbestyrelsen til at slå koldt vand i blodet.

Han fik opbakning fra Johan Wetlzin Kristensen (EL), som røg sin første cigaret på grunden og i øvrigt ikke mente, at sagen var et spørgsmål om “udvikling eller afvikling af området”.

Der blev det dog en kende for romantisk for borgmester Bo Hansen (S).

– For mig er det et plankeværk, jeg ikke kan se ind over. Jeg kan i øvrigt ikke komme ind på området, og hvis jeg er der, så bliver jeg mindet om et erhverv, der blev drevet der for mange år siden, hvor bygningerne er faldet sammen. Det, synes jeg, egentligt ikke er særligt flatterende, sagde borgmesteren.

Lokalplanforslaget for det store omdannelses- og boligprojekt er i offentlig høring frem til og med den 6. september.

ES Ejendomme ejes af Erik Skjærbæk, der grundlagde sin formue på salget af Svendborg Brakes. Sammen med sin partner Jan Struve solgte han kort før finanskrisen i 2008 industrivirksomheden til den engelske kapitalfond Doughty Hanson for 3,4 milliarder kroner.

I den brede offentlighed er Erik Skjærbæk nok bedst kendt som storaktionær i selskabet bag FC København, Parken Sport & Entertainment.