Forening glæder sig over omfattende hjælp til de nye klimakrav

Social- og Boligstyrelsen har udgivet en oversigt over de nye klimakrav, som trådte i kraft fra årsskiftet. Det vækker glæde hos Dansk Håndværk.

Social- og Boligstyrelsen har nu udgivet en omfattende oversigt, der skal hjælpe byggeriet med de nye klimakrav, som trådte i kraft fra årsskiftet. Materialet gennemgår indhold og brug af EPD’er (Environmental Product Declaration) i forhold til hver enkelt aktør på byggeområdet.

I en pressemeddelelse glæder Dansk Håndværks direktør Morten Frihagen sig over den hjælpende hånd fra styrelsen.

– Det er et godt arbejde fra de offentlige myndigheder, som hjælper de almindelige virksomheder, der ikke ligefrem har ansat medarbejdere udelukkende for at sætte sig ind i de nye krav, der kom fra årsskiftet. Håndværkerne vil gerne arbejde klimavenligt, men det har været noget af en mundfuld at blive kastet ud i så tekniske krav uden hjælp fra myndighederne. Men nu ligger der meget jordnære og konkrete forklaringer, der gør det lettere at forstå, hvilken rolle man spiller i opgaven, lyder det fra Morten Frihagen.

Det nye materiale er ifølge Dansk Håndværk meget omfattende, men er opdelt på en overskuelig måde, så man kan finde de nødvendige oplysninger i forhold til den rolle, man har i byggeprocessen. Der er endda også lavet små videovejledninger.

– Det er ikke ligefrem raketvidenskab, der tages fat på i materialet. Det er enkle forklaringer, der hjælper den lille virksomhed med at forstå, hvad man skal gøre. For eksempel at man som håndværker ikke selv skal udarbejde EPD’er, at man ifølge kontrakten med bygherre kan være forpligtet til at fremskaffe EPD’er for sine materialer eller at bygherre kan ønske, at der så vidt muligt anvendes materialer, hvor producenten har fremstillet en EPD. Det er blot nogle af de gode, basale oplysninger, som givetvis hjælper med den samlede forståelse, forklarer arbejdsgiverdirektøren.

Et enkelt område mangler

Myndighederne har bygget oversigten op i sektioner, der beskriver, hvordan EPD’er bruges i forhold til eksempelvis producenter af byggevarer, rådgivere, håndværkere og entreprenører, konsulenter og byggemarkeder. Og der er kun et enkelt område, hvor Dansk Håndværk håber der kommer yderligere hjælp:

– Vi ved at de tekniske forvaltninger i kommunerne også er kastet ud i en helt ny opgave. De skal godkende de færdige klima-indberetninger før et nybyggeri må tages i brug, og det kan betyde, at der opstår forsinkelser. Og da det er den samme forvaltning, som i forvejen ofte er voldsomt forsinket med at behandle byggeansøgninger, frygter vi at vi vil se en væsentlig stigning i ventetiden på både klimagodkendelser og byggeansøgninger, efterhånden som vi kommer hen på året. Så de har givetvis også brug for al den hjælp de kan få, understreger Morten Frihagen.