Fuld fart på salget af sommerhuse

Ifølge nye tal ser sommerhusmarkedet stadig stærkt ud trods stigende renter og inflation. Et sommerhus sælges stadig på den halve tid nu i forhold til 2021.

Selvom tempoet på boligmarkedet er faldet markant siden hine hektiske sommerdage i 2021, sælges sommerhuse stadig dobbelt så hurtigt denne sommer, end de gjorde, før Danmark lukkede ned i marts 2020. Sammenlignet med netop de historiske lave salgstider sommeren 2021, er salgstiden faktisk kun steget med en 56 dage.

I marts 2020 tog det i gennemsnit 281 dage at sælge et sommerhus, mens det i april 2023 kun tager 145 dage eller godt fem måneder mod ni måneder to år tidligere. Det fremgår af Boligsidens markedsindeks, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

De lave salgstider på sommerhuse er ifølge Estate et udtryk for, at danskernes økonomier er stærke og tilliden til boligmarkedet er høje.

– Vi befinder os i en tid, hvor de fleste basale udgifter i en husholdning er steget, og det burde i sig selv lægger en dæmper på sommerhusmarkedet, da et sommerhus i reglen ikke er en basal fornødenhed. Efter Finanskrisen var sommerhusene, de første til at tage et brutalt dyk i priser og stige markant i udbud og salgstider, men det er altså slet ikke tilfældet i øjeblikket, selvom vi ser et svagt stigende udbud, men det er normalt for årstiden, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

LÆS OGSÅ: INGENIØR OG BYGNINGSKONSTRUKTØR BAG 70 NYE SOMMERHUSGRUNDE

Han mener, at der i dag i modsætning til tiden efter Finanskrisen er tale om to helt forskellige økonomiske situationer, som påvirker boligmarkedet helt forskelligt.

– I modsætning til i 2008 og årene frem har vi lige nu ekstrem lav ledighed, manglen på arbejdskraft ser ud til at være blandt de største udfordringer. Det vil sige, at flertallet af os har fast indkomst, og selvom renten er steget, har høje friværdier betydet, at man stadig alt andet lige kan eje en ekstra bolig uden, at det nødvendigvis udgør et højt økonomisk pres, siger Thomas Hovgaard.

Med ophævelsen at de sidste to års indrejserestriktioner kan sommerhusejere atter leje deres sommerhuse ud til udlændinge, hvor efterspørgslen fra især Tyskland er høj lige nu.

– Med de høje skattefradrag, der er blevet indført for udlejning af ferieboliger, kan det faktisk lade sig gøre at holde et sommerhus næsten udgiftsneutralt, hvis man er indstillet på at udleje det mange uger, og derfor tror jeg blandt andet, at vi ser, at sommerhuse stadig står i utrolig høj kurs, og at salgstiderne atter er faldende. Og priserne ligger på niveau med april sidste år, hvilket indikerer, at der stadig er høj tillid til sommerhusmarkedet, siger Thomas Hovgaard.