Her er planen for Energibyen i Holbæk

Fors står i samarbejde med Henning Larsen Architects bag Energibyen, der skal udvikles på et godt 14 hektar stort areal mellem Omfartsvejen og Holbækmotorvejen.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Politikerne i kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune besluttede den 21. august at sende et lokalplanforslag for Energibyen i offentlig høring.

I alt omfatter projektet 24.700 kvadratmeter byggeri i form af både kontorlokaler samt vand- og varmeværk. Og der skal være mulighed for at udvide med yderligere 3.000 kvadratmeter.

– Det er jo en stor plan, men det er også en uhyre væsentlig plan for alle, der bor i Holbæk Kommune og i Holbæk by, fordi det er hele vores energi-infrastruktur, der her bliver planlagt for, sagde Lars Qvist (S), formand for Udvalget for Plan, Bolig og Lokal Udvikling, på mødet i kommunalbestyrelsen.

Lokalplanen er blevet udarbejdet i samarbejde med det lokale forsyningsselskab, Fors, som sammen med deres rådgiver, Henning Larsen Architects, har udarbejdet en helhedsplan for det 14,3 hektar store areal mellem Omfartsvejen og Holbækmotorvejen.

Ifølge helhedsplanen omfatter projektet blandt andet en drifts- og administrationsbygning på 4.500 kvadratmeter fordelt på tre etager. Der skal være mulighed for at udvide med yderligere en etage og 1.500 kvadratmeter.

Desuden skal der bygges en sluse-, lager-, butiks- og mandskabsbygning på 5.000 kvadratmeter samt en 400 kvadratmeter seperat bygning til farligt affald.

Selve varmeværkets hovedbygning bliver 4.000 kvadratmeter stor. Dertil kommer armeakkumuleringstanke på 1.500 kvadratmeter og energioptagere på 4.500 kvadratmeter.

Projektet omfatter desuden et vandværk på 2.800 kvadratmeter med mulighed for at udvide med yderligere 1.500 kvadratmeter.

Grøn plads bliver omdrejningspunkt

Bygningerne opføres omkring en cirkelformet, grøn plads med navnet “Fors Have”. Haven skal tilbyde mulighed for ophold for “besøgende til eventuelle genbrugsbutikker, workshopfaciliteter samt leg og læring for skoleklasser”, som det fremgår af helhedsplanen.

“De tre forsyningsanlæg og drifts- og administrationsbygningen former et samlende hjerte omkring en rundformet Fors Have. Det bliver et samlingspunkt for aktiviteter i Energibyen for både Fors’ medarbejdere og besøgende, der kommer til området”, lyder det i helhedsplanen.

Byggeriet af Energibyen vil blive gennemført i etaper. Målsætningen er, at hele energibyen skal være færdigbygget inden 2035.

Realiseringen af Energibyen kræver, at der etableres et signalreguleret kryds ved Sports Alle og Omfartsvejen samt en vej- og cykelsti fra Omfartsvejen til Energibyen. Det forventes at koste 12,5 millioner kroner. Regningen lander hos kommunen.

Fakta om lokalplanen for Energibyen

Lokalplanforslaget inddeler området i fire delområder med forskellige anvendelser.

  • I delområde 1 skal der være mulighed for at opføre et varmeværk, en genbrugsstation, et vandværk, en administrationsbygning og mindre anlæg til driften af tilhørende tekniske anlæg. Lokalplanen muliggør ydermere, at der i perioder, kan etableres genbrugsmarkeder i delområde 1.
  • I delområde 2 bliver der udlagt plads til forsinkelsesbassiner, som udelukkende må anvendes til håndtering af regnvand. Lokalplanområdet ligger tæt på Kalvemose Å, og forsinkelsesbassiner vil sikre, at Kalvemose Å ikke bliver belastet mere end den naurlige afstrømning til åen.
  • Delområde 3 bliver udlagt som et grønt område, som skal sikre, at lokalplanområdet bliver naturrigt og mangfoldigt med bevoksninger, der har skovkarakter, som bidrager til, at det tekniske anlæg indpasses i det omkringliggende landskab samt får en betydning for biodiversiteten.
  • Delområde 4 bliver udlagt som et vej-, sti- og parkeringsareal, der skal sikre, at lokalplanområdet ikke bliver trafikalt belastet, og at der er plads til alle besøgende og ansatte.

Kilde: Holbæk Kommune.