Novo Nordisk Fonden vil bygge et 16.900 kvadratmeter stort domicil ved Dessaus Boulevard og Philip Heymanns Alle i Tuborg Havn i Hellerup.
Kontorbygningen skal opføres på en 54.000 kvadratmeter stor grund, som fonden betinget har købt af Danica Ejendomme.
I området står Danica Ejendomme bag byggeriet af eksklusive boliger, men to af de kysthuse, der er planlagt, skal efter planen erstattes af Novo Nordisk Fondens domicilbyggeri.
Fondens kommende hovedkontor skal tegnes af Lundgaard & Tranberg, som også står bag Danicas boligbyggerier i området.
I november 2023 blev der afholdt et indledende borgermøde på Gentofte Rådhus, hvor Novo Nordisk Fonden og sammen med arkitekterne fremlagde et projekt.
Læs også: Hotelkoncern vil bygge nyt hovedkontor i Gentofte
– På dette indledende borgermøde og efterfølgende fremkom bemærkninger, som Novo Nordisk Fonden har lyttet til i et vist omfang, sagde borgmester i Gentofte Kommune, Michael Fenger (K), da politikerne mandag aften besluttede at sende et lokalplanforslag og et forslag til et nyt kommuneplantillæg for projektet i otte ugers offentlig høring.
Det er blandt andet blevet besluttet, at den kommende bebyggelse mod øst skal fremstå mere aftrappet, ligesom afstanden til nabobebyggelserne øges fra 35 til 45 meter.
Byggefeltet er desuden reduceret med 12 meter mod vest for at skabe bedre udsyn for beboerne i Tuborg Havnepark.
I forhold til det boligbyggeri, der skulle have været bygget på grunden, bliver hovedkontoret 10 meter lavere.
Medarbejdere forkæles med badehuse og sauna
Novo Nordisk Fondens kommende hovedkontor i Tuborg Syd skal foruden kontorer rumme kantine, møde- og konferencefaciliteter.
Der skal være plads til 675 medarbejdere, og de kan se frem til at blive yderligere forkælet med tre mindre bygninger ud mod kysten.
De tre bygninger er nemlig tænkt som små badehuse med faciliteter som omklædning, bad og sauna, så det også er muligt at udnytte den kystnære placering til badning. Arealet af disse bygninger indgår i den samlede byggeret.
En stor del af lokalplanområdet vil blive friholdt for bebyggelse og udformet som et landskabeligt rekreativt område med en høj grad af biodiversitet.
Læs også: NPV sælger det tidligere Danmarks Akvarium i Charlottenlund
Der etableres lavninger med vådområder, der giver plads til forskellige dyre- og plantearter, mens træer skal være med til at give området karakter og skabe ly og læ.
Desuden vil der opstå et nyt byrum i forlængelse af rundkørslen ved Dessaus Boulevard, op mod ankomsten til kontordomicilet.
Ifølge lokalplanforslaget er den arkitektoniske vision “at forstærke horisonten og naturens vandrette linjer ved at skabe et bygningsmæssigt udtryk, der skaber forbindelser både til landskabet og til byen, som en bygning der vokser ud af stedet, der hvor landskabet rejser sig”.
“Natur, bygning og by flettes sammen med et helt særligt fokus på at få naturen og bygning integreret så meget som muligt. Landskabet udgør et afgørende afsæt for arkitekturen, hvilket blandt andet kommer til udtryk i den terrasserede form og de varierede højder. Bygningen rejser sig i højden mod byen og aftrappes i højden mod landskabet”, fremgår det.
Træbyggeri med mulighed for solceller på taget
I det omfang det er muligt, vil træ udgøre bebyggelsens primære facademateriale med mulighed for at kombinere med andre materialer som skifer, tegl og metal samt partier af glas.
Op til 20 procent af facadearealet må udføres i metal, som i givet fald skal fordeles jævnt over alle facader. Overflader af metal skal desuden fremstå matte og afdæmpet med en reflektans.
Det er ambitionen at anvende biogene materialer i udstrakt grad under hensyntagen til materialernes holdbarhed og patinering, fremgår det af lokalplanforslaget.
Læs også: Knap 50 nye boliger i Charlottenlund skyder i vejret
Solceller kan indgå som en integreret del af tagfladen på skrå og flade tage samt halvtage, men det understreges i lokalplanforslaget, at solceller skal fremstå som en integreret del arkitekturen.
Desuden må tekniske anlæg og installationer ikke fremstå synlige, og der er må ikke opsættes skilte, reklamer, bannere eller lignende på bygningerne uden kommunalbestyrelsens tilladelse.
I området har Danica Ejendomme allerede bygget flere punkthuse med lejligheder i den høje prisklasse.
Bebyggelserne Kysthus 4 og 5 samt Byhuset er ikke opført, og heri ligger byggeretten på 16.900 kvadratmeter, som Novo Nordisk Fonden altså overtager.
Når fondens projekt alligevel kræver en ny lokalplan og et tillæg til kommuneplanen samt en anden placering af de otte byggefelter i delområdet, skyldes det, at området i den gældende kommuneplan er udlagt til boligbyggeri.
Der vil i høringsperioden blive afholdt endnu et borgermøde om Novo Nordisk Fondens byggeprojekt.