I sjællandske Glumsø har husbyggeren ”Det Levende Hus” bygget et hus på 121 kvadratmeter skabt af 90 procent biobaserede byggematerialer. Det vil sige materialer, som kommer fra naturlige ressourcer, der optager CO2, mens de vokser.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Davidsens Tømmerhandel, som også har været involveret i projektet.
Davidsens Tømmerhandel har både leveret materialer til boligprojektet og bistået med rådgivning i forbindelse med nybyggeriet.
– Det har været en utroligt spændende rejse at være en del af byggeriet af Skovhuset. Projektet viser, at det sagtens kan lade sig gøre at bygge en bolig, som baserer sig på biobaserede byggematerialer uden at gå på kompromis med holdbarhed eller brandsikkerhed, udtaler Jan Friis-Hundborg, salgschef og bæredygtighedsambassadør i Davidsens Tømmerhandel.
Læs også: DGNB Planet: Ny udmærkelse til de mest klimaambitiøse
– Vi har blandt andet leveret træfiberisolering til indblæsning i vægge og som batts under gulvene samt limtræ, terrassebrædder, douglasgran-reglar og OSB-plader. Vores leverandører har været gode medspillere og muliggjort, at vi kunne få flere af byggematerialerne direkte fra produktionen for at undgå transport og dermed spare CO2.
Inspireret af japanske byggetraditioner
”Det Levende Hus” er stiftet af arkitekt Jens Martin Suzuki-Højrup og bygningskonstruktør Carsten Erichsen. De har gentænkt husbyggeriet med inspiration fra japansk byggeskik.
– Japanerne er meget langt fremme med præfabrikeret byggeri, og de har stor ekspertise i træbyggeri, og hvordan man beskytter træet i det fugtige japanske klima, som på mange måder minder om det danske. Det har givet anledning til at lade taget fortsætte som store udhæng, der skaber nogle overdækkede opholdsarealer, men vigtigst af alt beskytter boligens ydervægge mod vind og vejr og dermed forlænger holdbarheden, forklarer Jens Martin Suzuki-Højrup.
Livscyklusanalysen på Skovhuset i Glumsø viser ifølge Davidsens Tømmerhandel et aftryk på blot 5,3 CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år, hvilket svarer til anbefalingerne i Reduction Roadmap. Det er samtidig under kravet i den frivillige bæredygtighedsklasse og også under det forventede krav i bygningsreglementet i 2029, understreger Davidsens Tømmerhandel.
Læs også: Ejendomsselskab får millionstøtte til udvikling af cirkulært byggesystem
– Vi har skruet på alle mulige parametre for at gøre Skovhuset så bæredygtigt som muligt. Modulerne til byggeriet er dimensioneret til at kunne pakkes i en overdækket lastbil, så vi undgår en masse plastik, vi har affaldssortering på værkstedet og ude på byggepladsen, og så er vi lykkes med at opnå et byggeri med 90 procent biobaserede materialer, udtaler Jens Martin Suzuki-Højrup.
Skal udbrede kendskabet til biobaserede byggematerialer
Tidligere på året gik Davidsens Tømmerhandel sammen med Videncentret Bolius i et projekt støttet af Realdania, som skal udbrede kendskabet til biobaserede byggematerialer.
Derfor var det ifølge Mikkel Bang Hedelund, bæredygtighedschef i Davidsens Tømmerhandel, også nærliggende for tømmerhandlen at indgå i et partnerskab med ”Det Levende Hus”.
– Skovhuset har tydeliggjort, hvor meget vi kan gøre i byggeri med biobaserede byggematerialer, hvis alle aktører er med ombord. For os som leverandør handler det om, at vi skal have den rigtige viden på plads, så vi kan rådgive vores kunder ordentligt. Men vi skal også formå at kommunikere udadtil, hvad fordelene er ved biobaserede byggematerialer, og hvilke alternativerne, der findes. Det har netop projektet med Videncentret Bolius været med til at understøtte, udtaler Mikkel Bang Hedelund.