Hampens Hus bliver bygget i Nykøbing Falster med Guldborgsund Kommune som bygherre. Visualisering: Nikolova/Aarsø.
Hampens Hus bliver bygget i Nykøbing Falster med Guldborgsund Kommune som bygherre. Visualisering: Nikolova/Aarsø.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Danmarks første hus bygget næsten udelukkende af hamp bliver bygget i Nykøbing Falster. Huset hedder Hampens Hus, og formålet med huset er at teste hamp, og afprøve nye typer af byggematerialer.

Det skriver Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse.

Kommunen oplyser, at huset medfinansieres af Realdania og EU, og det skal bruges både til test og forskning for hele byggebranchen.

– Hampens Hus bliver én stor vidensbank, som vi sammen med mange vigtige partnere stiller til rådighed for alle, der vil være med til at skabe klimaløsningerne for dansk og europæisk byggeri, udtaler borgmester i Guldborgsund Kommune, Simon Hansen (S).

Læs også: Hus bygget af biobaserede byggematerialer

Baggrunden for etableringen af det 80 kvadratmeter store hus er, at byggematerialer lavet på hamp ikke er særligt udbredt i Danmark.

Om få år gør lovgivningen det vanskeligt fortsat at bruge de energitunge og mineralske materialer, og så vil hampen have potentiale til at tage en stor markedsandel, lyder spådommen fra Guldborgsund Kommune. Projektchef i Realdania, Stig Hessellund, er enig.

– Vi har en masse biogene ressourcer i Danmark, vi ikke udnytter, og som har potentiale til at spille en langt større rolle i byggeriet end de gør i dag. Og Hampens Hus kan helt konkret vise omverden, hvordan det kan udføres og se ud i fremtiden, udtaler Stig Hessellund.

Guldborgsund Kommune er bygherre på Hampens Hus, som er en del af EU´s Interreg Nordsø-projekt, Building Based on Bio Based.

Unge får indblik i byggeriets fremtid

Huset skal ligge på Merkur Plads ved erhvervsgymnasiet i centrum af Nykøbing Falster, og vil blive fyldt med måleudstyr, som skal bruges af blandt andet DTU – Danmarks Tekniske Universitet.

– Vores unge på gymnasierne vil med Hampens Hus få et konkret indblik i den fremtid, som de selv har muligheden for at præge, udtaler Birgitte Faber, Rektor ved CELF-gymnasierne.

Hampens Hus bliver bygget i Nykøbing Falster med Guldborgsund Kommune som bygherre. Visualisering: Nikolova/Aarsø.
Hampens Hus bliver bygget i Nykøbing Falster med Guldborgsund Kommune som bygherre. Visualisering: Nikolova/Aarsø.

Hampens Hus er tegnet af den nye tegnestue Nikolova/Aarsø i København, som har specialiseret sig i byggeri med biobaserede byggematerialer, som for eksempel træ eller hamp.

– Ambitionen om at skabe danske værdikæder for industrihamp, med Hampens Hus som showcase er præcis det, der skal til for at vi får gang i produktion og innovation her i Danmark – og i sidste ende dansk producerede byggematerialer, udtaler Jonas Aarsøe, arkitekt og stiftende partner i Nikolova/Aarsø.

Læs også: Konservativ byggebranche efterspørger viden om mindre klimabelastende byggematerialer

Huset skal bygges af Adserballe & Knudsen, som går i gang med byggeriet den 13. maj. Huset forventes klar til indvielse i oktober i år.

– Nogen synes måske, at det er overraskende, at en stor dansk entreprenør byder på en opgave på 80 kvadratmeter. Men vi er faktisk utroligt stolte af at blive udvalgt til at bygge Hampens Hus, udtaler teknisk direktør Jakob Kock fra Adserballe & Knudsen

– Det giver os en unik mulighed for at arbejde med de mange forskellige typer materialer af hamp, som huset er bygget op af.

Fakta om Hampens Hus

Hvor: CELF, Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland-Falster, Merkurs Plads i Nykøbing Falster.

Hvornår: Første spadestik er mandag den 13. maj og huset indvies i løbet af oktober 2024, med forbehold for ændringer.

Hvor stort: Det samlede byggeri er 80 kvadratmeter. Byggeriet er delt i to som forbindes med en overdækket gang.

Hvem finansierer det: Den filantropiske forening Realdania, EU Interreg program North Sea Region og Guldborgsund Kommune.

Hvem har tegnet huset: Nikolova/Aarsø.

Samarbejdspartnere: Guldborgsund Kommune (Ansvarlig), Realdania, nikolova/Aarsø, Adserballe & Knudsen, CELF, Nykøbing Falster, Birkelink, DTU, Odico, Structured Environment, Agrovi og Business Lolland-Falster.

Kilde: Guldborgsund Kommune.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling