Husejernes friværdi steg i 2023

Husejernes friværdi steg til i snit 1,25 millioner kroner i 2023. I 44 kommuner er formuen i huset på mere end 1 million kroner.

Friværdierne voksede støt i 2023. Det fremgår af en pressemeddelelse fra ejendomsmæglerkæden Home, hvor man er overrasket over udviklingen.

I gennemsnit fik boligejerne en friværdistigning på cirka 110.000 kroner gennem året.

Den gennemsnitlige friværdi pr. parcelhus på landsplan er på cirka 1,25 millioner kroner.

Det viser en opgørelse fra Realkredit Danmark, som Home har set nærmere på.

– Boligejerne er blevet bedre polstret det seneste år, og det giver familierne en større tryghed og flere muligheder i deres privatøkonomi, siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Læs også: Voldsom forskel på boligpriserne i Danmark

I kølvandet på inflationskrisen og de kraftige rentestigninger i 2022 forudså mange prisfald.

– Således gik det som bekendt ikke, da inflationen faldt kraftigt tilbage, renterne stabiliserede sig, arbejdsmarkedet fortsatte sin fremgang, og endeligt betød boligskattereformen, at især markedet for ejerlejligheder oplevede et markant rygstød i 2023 i kampen for at opnå en permanent skatterabat, forklarer Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Opgørelsen viser, at der er stor forskel på friværdien rundt i kommunerne. Fra 8,4 millioner kroner i toppen til 250.000 kroner i bunden.

Størst var friværdistigningen for ejerlejligheder, som i gennemsnit voksede med 230.000 kroner, mindst for sommerhusene med 30.000 kroner, mens den tilsvarende stigning var på 100.000 kroner for parcelhuse.

Se højdespringere og bundskrabere

Ser vi ud over landets 98 kommuner, så er den gennemsnitlige parcelhusejer millionær i friværdi i 44 kommuner.

  • På Frederiksberg finder vi landets højeste friværdier med en gennemsnitlige friværdi pr. parcelhus på cirka 8,4 millioner kroner. Men markedet er relativt småt, så her skal tallene tages med visse forbehold.
  • Herefter er der et spring ned til Gentofte på 5,6 millioner kroner, mens vi nærmer os 4 millioner kroner i Lyngby-Taarbæk og Rudersdal.
  • Første jyske kommune på listen over højeste friværdier er ikke overraskende Aarhus, hvor den gennemsnitlige parcelhusejer har en friværdi på 2,3 millioner kroner. Aarhus placerer sig på 14. pladsen.
  • Skuer vi yderligere ned over listen, er Odense nummer 32 med en gennemsnitlig friværdi på 1,387 millioner kroner og Aalborg er nummer 38 med et niveau på 1,145 millioner kroner.
  • Helt i bunden af listen er Lolland, hvor den gennemsnitlige friværdi er noget mere beskeden på 250.000 kroner.
Kilde: Home / Realkredit Danmark.
Kilde: Home / Realkredit Danmark.

Fremgangen i friværdierne blev ikke kun hjulpet på vej af stigende boligpriser i 2023. Vi lånte også mindre i boligen og omlagde vores lån, så restgælden blev mindre, forklarer Realkredit Danmark.

Trods den flotte fremgang i friværdierne gennem 2023 så er vi ikke tilbage på tidligere tiders topniveau. Friværdierne toppede i andet kvartal 2022, inden boligpriserne dykkede kraftigt i andet halvår af 2022.

Kilde: Realkredit Danmark.