Fremover kan biodiversitets- og klimatiltag blive implementeret i behandlingen af lokalplansager i Københavns Kommune.
Det fremgår af dagsordenen til et møde i Teknik- og Miljøudvalget den 16. december, hvor politikerne i udvalget skal tage stilling til sagen.
“Planloven giver ikke mulighed for at stille direkte krav til udledning af CO2, men i lokalplaner kan der sættes rammer for, at byggeri og anlæg kan udføres med størst muligt hensyn til biodiversitet og klima”, lyder det i dagsordenen.
Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et katalog og to beregningsværktøjer, der skal danne ramme for en “dialog med bygherrer/grundejere og sætte tal på CO2 og biodiversitet for at kunne kvalificere de vigtigste beslutninger i forhold til biodiversitet, klima og bykvalitet i udarbejdelsen af lokalplaner”.
Læs også: Ny alliance skal skabe mere biodiversitet i København
“Indsatsen fremhæver dels, hvad der er muligt at regulere i lokalplanbestemmelser, og dels hvad der er af mulige handlinger, som bygherre kan gøre frivilligt. Et øget hensyn til klima og biodiversitet kan både fordre, at nogle almindelige lokalplanbestemmelser lempes, og at andre skærpes. Der er fokus på det, som har den største effekt på biodiversitet og klima. Handlingerne vil blive opsummeret i et bilag, der fremover vil blive vedlagt til den politiske behandling af startredegørelser og lokalplanforslag”, lyder det i dagordenen.
Når en lokalplanproces startes op, vil forvaltningen og grundejeren eller bygherren udarbejde en fælles målsætning for biodiversitet og klima i projektet. Målsætningen kommer til at ligge som et dokument i lokalplansagen.
Læs også: Penge til biodiversitet i København
“Målsætningen danner grundlag for udarbejdelse af specifikke bestemmelser i lokalplanen, men også for frivillige handlinger, som bygherrer/grundejere i dialog med forvaltningen indvilliger i at udføre. De handlinger, der reguleres i bestemmelserne, fremhæves i klima- og biodiversitetsbilaget til lokalplanforslaget. Der følges op på de aftalte frivillige handlinger ved, at der indsendes den nødvendige dokumentation på det relevante tidspunkt, der i nogle tilfælde vil være i løbet af lokalplanprocessen, men i andre tilfælde være efter projektets realisering”, fremgår det af dagsordenen.
Der er afsat midler i perioden 2025 til 2027 til at anvende værktøjet i lokalplanlægningen. Herefter skal indsatsen evalueres.