Konstruktørernes Dimittendpris går til Rasmus Schultz Madsen (til venstre) og Mathias Kaanbjerg fra VIA UC Aarhus. Foto: Niels Åge Skovbo.
Konstruktørernes Dimittendpris går til Rasmus Schultz Madsen (til venstre) og Mathias Kaanbjerg fra VIA UC Aarhus. Foto: Niels Åge Skovbo.

Konstruktørernes Dimittendpris går til de to nyuddannede konstruktører Rasmus Schultz Madsen og Mathias Kaanbjerg fra VIA UC Aarhus. Det er første gang, prisen uddeles til en gruppe. Projektet viser både bygningskonstruktørens brede faglighed, og at træbyggeri ikke altid er mere bæredygtigt end betonbyggeri, skriver Konstruktørforeningen i en pressemeddelelse.

– Dette års vinder af Konstruktørernes Dimittendpris er et gennemarbejdet projekt, som viser, at de studerende har en god forståelse for byggeriets processer og fremtidens krav til det bæredygtige byggeri. Her skal man nemlig både være analytisk og kritisk, udtaler medlem af priskomiteen for Konstruktørernes Dimittendpris Morten Frihagen, administrerende direktør i Dansk Håndværk, i meddelelsen.

Afgangsprojektet er en bearbejdning af et ikke-realiseret skitseforslag fra Cebra Architecture for et etageboligbyggeri på seks etager i Aarhus, hvor de bærende konstruktioner er af massive træelementer, CLT.

Illustration af vinderprojektet (boligbyggeri på seks etager med CLT-træ som bærende konstruktioner). Illustration: Rasmus Schultz Madsen & Mathias Kaanbjerg.
Illustration af vinderprojektet (boligbyggeri på seks etager med CLT-træ som bærende konstruktioner). Illustration: Rasmus Schultz Madsen & Mathias Kaanbjerg.

Den centrale ide bag projektet er også at efterprøve, om byggeriet kan leve op til den nye klimalovgivning, der træder i kraft den 1. januar 2023, og som stiller krav til både beregning og en maksimumgrænse for CO2-aftrykket for nye bygninger på over 1.000 kvadratmeter.

– Selvom vi i projektet har valgt at bruge massivt træ i stedet for beton i de bærende konstruktioner, viser vores livscyklusanalyse overraskende, at den samlede miljøpåvirkning for byggeriet udleder tre gange mere CO2 end den kommende, maksimale grænse for CO2-udledning på 12 kilo per kvadratmeter om året, siger de to prismodtagere.

– Det ville have givet en bedre livscyklusanalyse (LCA), hvis vi i stedet for træ havde valgt bærende konstruktioner af beton. Det skyldes mange ting. Blandt andet medfører særlige brandkrav til træbyggeri på over fire etager flere krav til supplerende byggematerialer omkring træelementerne, for eksempel gips. Desuden vurderes træ som affald, der skal brændes af, når der er gået 50 år, mens beton har en bedre LCA, fordi det kan genbruges for eksempel som fyld i veje. Men den danske norm bør ændres, da træ har et stort potentiale som byggemateriale, der kan genbruges i mange år, hvis man behandler og opfører det byggeteknisk korrekt.

Du kan se en kort video på KF.dk med prismodtagerne, hvori de blandt andet fortæller, hvad det betyder for dem at have vundet Konstruktørernes Dimittendpris, hvad den vigtigste læring om bæredygtigt byggeri har været, og hvordan deres samarbejde var.

15 nominerede projekter på ekstra højt niveau

Ifølge KF-formand Kirsten Nielsen var alle 15 nominerede projekter fra otte uddannelsessteder i landet på et højt niveau.

– Feltet af projekter har været på et ekstra højt niveau i år. Det betyder, at alle 15 nominerede i princippet kunne have vundet prisen. Men når nu valget faldt på tomandsgruppen fra VIA Aarhus, skyldes det især, at de ud over at have demonstreret en bred vifte af konstruktørkompetencer også har formået at lave nogle ret dybdegående analyser og beregninger blandt andet omkring LCA, udtaler Kirsten Nielsen

De nominerede projekter har en stor spændvidde – fra et nyt plejecenter, en dyrlægeklinik og et bofællesskab for psykisk handicappede til renovering af en kontorbygning og transformation af et laboratorium til et kollegium – ofte med fokus på bæredygtighed. Læs mere og se fotos af de 15 nominerede i Konstruktøren.

Konstruktørernes Dimittendpris, der uddeles på KF’s Konstruktørdag den 29. oktober på Hotel Opus i Horsens, består af et rejselegat på 10.000 kroner og et års gratis medlemskab af KF.