I 2015 var 1,3 millioner boliger beboet af deres ejere, mens det samme antal boliger blev beboet af lejere. Syv år senere er antallet af boliger, beboet af ejere stadig 1.3 millioner, mens antallet af lejeboliger er steget med 10 procent eller godt 130.000 boliger. Og især det seneste år har stigningen blandt lejeboliger været stor med knap 3 procent eller 38.113 boliger, viser tal fra Danmarks Statistik, som Estate har analyseret. Det skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

På grund af fejl i data fra Bygnings- og Boligregistret er der dog usikkerhed om tallene fra 2021 og 2022, men tendensen peger fortsat i retning af en øget andel af lejeboliger.

Ifølge Estate kan udviklingen være en tendens til, at flere vælger friheden ved at være lejere over boligejerskabet.

– Selvom renteniveauet i årevis har været lavt, og der som udgangspunkt har været attraktive vilkår at finansiere boligkøb på, er boligpriserne også steget gradvist, og det kan have udelukket flere fra at blive boligejere, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Især stigningen på 3 procent i 2022 mener han kan henføres til den generelle udvikling i samfundsøkonomien.

– 2022 bød på både rentestigninger, stigende energipriser og inflation. Ikke ligefrem en cocktail, der fremmer investeringslysten i modsætning til de gyldne år op til foråret sidste år. I perioder med usikkerhed vil en lejebolig for mange være mere attraktiv end en ejerbolig, hvor boligudgifter alt andet lige er udsat for de største udsving og risiko, siger Thomas Hovgaard.

Antallet af boliger beboet af henholdsvis lejer og ejer. Årene 2021 og 2022 er ikke medtaget på grund af fejl i data fra Bygnings- og Boligregistret. Kilde: Danmarks Statistik.
Antallet af boliger beboet af henholdsvis lejer (rød) og ejer (blå). Årene 2021 og 2022 er ikke medtaget på grund af fejl i data fra Bygnings- og Boligregistret. Kilde: Danmarks Statistik.

Hvis man er boligejer, der går med overvejelser om at udleje sin bolig, kan man derfor glæde sig over tendensen.

– Har man behov for at udleje sin bolig i kortere eller længere perioder, vil man sandsynligvis let kunne finde lejere til den. Den store interesse i disse år for korttidsleje af boliger som for eksempel ferier, betyder også, at mange boligejere oplever gyldne tider, og der er også mange boliger, der erhverves med det rene formål at være private udlejningsboliger, siger Thomas Hovgaard.