C.F. Møller Architects har i samarbejde med Cushman & Wakefield Red og Raw Mobility udarbejdet en helhedsplan for omdannelsen af den delvist lukkede erhvervshavn i Nykøbing Falster.
Havnearealerne strækker sig over 1,4 kilometer langs Sundet, og frem mod 2035 skal der etableres en blandet by med kontorer, kultur og fritidsaktiviteter samt 450 nye boliger. Boligerne skal bestå af lejligheder i etagebyggeri i tre-fire etager samt byhuse og rækkehuse på mellem to-tre etager.
Kommunen har indgået aftale med et konsortium mellem Dansk Arealudvikling og DE Ejendomme om udviklingen af dele af havneområdet, og nu er forslaget til den første lokalplan er netop sendt i høring, skriver Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse.
– Lokalplanen muliggør igangsættelse af både boliger, et nyt samlingssted for kultur, en ny plads og parkeringspladser, så vi kommer godt omkring med denne første lokalplan, og det er en vigtig begyndelse på hele udviklingen af havneområdet. Helhedsplanen viser visionen for hele havnen, og nu tager vi fat i det mere konkrete arbejde, som skal bane vejen for en realisering, siger borgmester Simon Hansen (S) fra Guldborgsund Kommune.
Lokalplanen skal blandt andet muliggøre nybyggeri af 65-75 boliger i form af både byhuse, rækkehuse og etageboliger.
Der lægges op til to små tætte bebyggelser med fælles haverum mod vandet. Ifølge Guldborgsund Kommune er der allerede efterspørgsel på de kommende boliger.
– Selvom etableringen af boligerne ligger lidt ude i fremtiden oplever vi allerede nu interesse for at komme på venteliste til de kommende boliger, der får en meget smuk placering, udtaler Nina Munk, som er projektleder for havneudviklingen.
Desuden skal lokalplanen bane vejen for projektet Bastebrohuset, som er et nybyggeri på op til 8.500 kvadratmeter til Museum Lolland-Falster, bibliotek, Billedkunstskolen samt kontorer og en museumscafé.
Forslaget til lokalplanen behandler også klimasikring, og der skal sikres op til en klimasikringskote på +2,5 meter, som sikring mod stormflod og stigende vandhøjde.
– Når vi vil bygge på en havn, er det selvfølgeligt vigtigt at vi har styr på klimasikringen. Derfor er klimasikring i form af diger og forhøjninger, der bygges ind i landskabet, også noget af det lokalplanen beskriver, fortæller Nina Munk.
En vigtig del af lokalplanen er mulighederne for parkering i området. Sukkerladen kan omdannes til parkeringshus, som med nye indskudte etagedæk kan rumme op til 500 biler, og samtidig planlægges også parkeringspladser til de nye boliger tæt omkring dem.
Høringsperioden for lokalplanen løber frem til tirsdag den 17. december, hvorefter alle høringssvar samles i en hvidbog, som sendes til politisk behandling og endelig godkendelse i byrådet.
Som helhed strækker havnearealerne sig over et areal på godt 120.000 kvadratmeter, og helhedsplanen rummer mulighed for, at grundarealer på godt 58.000 kvadratmeter kan bebygges med i alt 61.000 etagemeter. Der lægges op til, at der skal bygges 285 byhuse og 207 lejligheder, som gennemsnitligt bliver 75 kvadratmeter store.