Mik Kristensen, administrerende direktør i Nykredit Mægler. Foto: PR.
Mik Kristensen, administrerende direktør i Nykredit Mægler. Foto: PR.

Ifølge nye tal fra Boligsiden var der i starten af februar 32.631 huse og 7.654 ejerlejligheder til salg. Det svarer til et fald på henholdsvis 1,9 procent og 3,1 procent sammenlignet med starten af januar.

Og selvom boligsalget har været støt stigende i årets første uger, er salgsaktiviteten ikke ligefrem massiv, når man kigger på boligmarkedet bredt set.

Udviklingen kommer dog ikke bag på Mik Kristensen, der er administrerende direktør i Nykredit Mægler, som er hovedkontor for Nybolig.

– Faldet i udbuddet af boliger følger det mønster, vi tit ser op til årsskiftet og frem mod foråret, hvorefter boligsælgerne og boligkøberne igen begynder at røre på sig. Hvad der måske er mere overraskende er, at vi i vores tal kan se, at der lige nu er mange potentielle boligkunder i markedet, udtaler han i en pressemeddelelse.

I januar 2024 foretog Nyboligs ejendomsmæglere således 29 procent flere salgsvurderinger og havde 9 procent flere fremvisninger sammenlignet med en gennemsnitlig måned i fjerde kvartal 2023.

Læs også: Voldsom forskel på boligpriserne i Danmark

Kigger man på husmarkedet specifikt, har handelsaktiviteten i en længere periode samtidig været på niveau med – eller over – niveauet for årene 2015-2019, det vil sige inden corona, hvor boligsalget boomede.

– Vores mæglere mærker faktisk en pæn interesse for at handle bolig i øjeblikket – både fra potentielle købere og sælgere. Men oven på en periode med en vis portion usikkerhed om de nye boligskatter, overvejer mange helt naturligt lige en ekstra gang. Det gælder særligt i hovedstadsområdet. Men uden for de store byer, har mange jo reelt oplevet at skulle betale mindre i boligskat efter nytår. Derfor ser vi her heller ikke et husmarked i dvaletilstand, siger Mik Kristensen.

Det nuværende udbud af huse og ejerlejligheder tager han som et udtryk for, at der efter årsskiftet ikke længere er en skatterabat at hente – og dermed en direkte økonomisk gevinst forbundet med – at handle bolig.

Og det er lige nu med til at lægge en dæmper på handelsaktiviteten, ikke mindst i hovedstadsområdet, hvor der var massivt tryk på op til årsskiftet, vurderer Mik Kristensen.

Fra januar til februar er boligudbuddet således faldet mest i hovedstadsområdet, særligt i Københavns Kommune, hvor udbuddet af ejerlejligheder og huse er faldet med henholdsvis 7 og 7,5 procent. Samme mønster gør sig gældende i blandt andet landets næststørste kommune, Aarhus Kommune, hvor udbuddet af ejerlejligheder og huse er faldet med henholdsvis 4,6 og 6 procent.

Læs også: Få danskere har råd til at købe bolig i Aarhus og København

Det ændrer dog ikke ved, at Mik Kristensen finder, at det danske boligmarked overordnet set er i fin form:

– Jeg er i det hele taget meget optimistisk på boligejernes vegne. Inflationen er fortsat for høj, men er kommet bedre under kontrol, og hvis alt går vel, kommer centralbankerne til at sænke renten i løbet af året. For de mange danskere, der har boliglån med variabel rente, vil det have stor betydning, siger Mik Kristensen.

– Der skal som bekendt to til en tango. Men hvis inflationen bliver tøjlet helt, lover det godt for, at mange af de potentielle boligkøbere og boligsælgere, som er i markedet lige nu, vil give hinanden håndslag i det nye år.