Den omvendte verden finder man lige nu i Aarhus. Rundt omkring i landet bliver det ofte mødt med store borgerprotester, når politikere i byråd og kommunalbestyrelser giver tilladelse til nedrivninger af bevaringsværdige bygninger.
I Aarhus har politikerne med rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang (K), i spidsen blæst til kamp for bevaringsværdige bygninger.
Men i en konkret og aktuel sag stritter naboerne dog imod. Politikerne i byrådet nedlagde i februar 2023 et § 14-forbud med nedrivning af hele bindingsværksejendommen på Lindå Møllevej 7 i Lindå, og i januar 2024 blev en bevarende lokalplan sendt i offentlig høring.
Efter end høring var sagen atter på dagsordenen i byrådet onsdag den 11. september. I forbindelse med den offentlig høring er der indkommet otte svar fra henholdsvis indehaveren af ejendommen samt syv naboer til ejendommen.
Læs også: Aarhus Kommune udpeger 1.100 bygninger som bevaringsværdige
Alle høringssvar giver udtryk for ønske om, at der gives tilladelse til nedrivning af ejendommen.
Indehaveren af bindingsværksgården mener ikke, at den kan restaureres til et niveau, hvor den kan blive en tidssvarende bolig, mens naboerne generelt er trætte af at kigge på en ejendom i forfald.
“Når jeg går forbi, gøre jeg det med afstand, fordi det føles som det ikke varer længe, før gavlen vælter over vejen”, lyder det i et høringssvar fra en nabo.
Risiko for overtagelsespligt skal belyses
Desuden kan kommunens forvaltning ikke afvise risikoen for, at kommunen kommer til at hænge på en overtagelsespligt af ejendommen mod erstatning.
Det ville flere politikere gerne have belyst nærmere, og derfor blev sagen sendt tilbage til behandling i Teknisk Udvalg.
Mest kritisk over for den bevarende lokalplan var medlem af Teknisk Udvalg, Gert Bjerregaard (V).
– Og så vil jeg da også opfordre udvalgets medlemmer til at slå en tur forbi og se, hvad det er, man formentlig kommer til at pådrage Aarhus Kommune, for at tro at der er nogen, der vil gå i gang med at restaurere det her, ja så har man ikke forstand på bygningsværker, sagde han på byrådsmødet.
Læs også: Baron vil nedrive bevaringsværdigt palæ
At dømme på kommentarerne fra politikerne i byrådssalen tegner der sig ikke desto mindre et flertal for at ønsket om at få en bevarende lokalplan for ejendommen vedtaget. I hvert fald indtil videre.
Flere politikere påpegede, at det ikke skal kunne betale sig at lade en bevaringsværdig ejendom stå og forfalde.
– Dette er jo en sag, som i virkeligheden forholder sig principielt til nedrivninger af historiske bygninger, som har fået lov til at stå og forfalde. Det betyder også, at man i virkeligheden ikke bare skal se på den enkelte sag, men man skal se på den præcedens, som den skaber, sagde rådmand Nicolaj Bang.
– Det er også en sag, der viser de politiske forskelle på dette område, og det er jo sådan set rart nok, at man engang imellem kan se forskel på partierne, understregede rådmanden, som bakkede op om, at kommunen skal have undersøgt de risici, der er forbundet med vedtagelsen af bevarende lokalplaner.
Læs også: Politikere forbyder nedrivning af bevaringsværdig gård fra 1877
Han sluttede af med at beklage, at sagen har haft en lang behandlingstid, men påpegede i samme ombæring, at den har krævet “moden overvejelse”, samt at sagen er af principiel karakter.
Indehaveren af bindingsværksejendommen må altså vente lidt endnu, før der ligger en endelig afklaring på, hvor sagen ender.
Naboer vil have ejendommen fjernet
I alt otte høringssvar har Aarhus Kommune modtaget i forbindelse med planprocessen. Et høringsvar kommer fra indehaveren af ejendommen, mens de øvrige syv kommer fra naboer i området. Alle ønsker, at ejendommen kan blive revet ned.
Her følger et udpluk af citater fra de enkelte høringssvar
“At bringe bygningerne tilbage til oprindelig stand samt løbende vedligehold derfra er for os en umulig opgave. Et løbende forfald vil være resultatet.” – indehaver af ejendommen.
“Jeg har som beboer i landsbyen Lindå, svært med at forstå hvorfor gården skal bevares. Den er virkelig i dårlig stand. Den er så langvarigt nedslidt, mure/gavl falder fra hindanden flere steder. Mureværket sprækker og glider fra hindanden. Det er allerede nu, nær farligt at færdes forbi huset. Når jeg går forbi, gøre jeg det med afstand, fordi det føles som det ikke varer længe, før gavlen vælter over vejen.” – nabo til ejendommen.
“Min vurdering er, at en renovering af ejendommen vil kræve meget store investeringer, som ingen privatperson vil være interesseret i at afholde, hvis ejendommen skal bevares.” – nabo til ejendommen.
“I den ideelle verden, blev den gennemgribende renoveret og blev til et fantastisk hjem, men det skulle man have gjort for 30 år siden. Det løb er kørt nu. Jeg håber, at man giver tilladelse til at fjerne bygningerne, da vi ellers kommer til at se det hele falde fra hinanden over de næste 20 år, til det er så slidt, at det bliver farligt.” – nabo til ejendommen
“jeg synes ikke lindå møllevej 7 egner sig til bevaring og selv efter evt restaurering kan det aldrig blive egnet som beboelse.” – nabo til ejendommen.
“Træet i bindingsværket er råddent, og de murede felter falder ud af væggene. Den ene gavl i en udbygning ender også snart med at vælte udover selve Lindå Møllevej, hvilket jo i sig selv kan være ret farligt. Beslutningen om at bevare ejendommen, må være truffet af nogen, der ikke har set den i virkeligheden, da den virkelig er i elendig forfatning, og er træls at se på når man kommer forbi.” – nabo til ejendommen.
“Murene buler ud flere steder på bygningerne og der er pæne mellemrum, mellem træ og murværk der angiveligt må få det til at trække noget ind. Derudover har jeg svært ved at forestille mig at det økonomiske aspekt overhovedt vil hænge sammen og om det er muligt eller hvad det vil kræve at få det i en stand der er attraktivt og på fode med nutidig leve forhold, rummelighed energimæsigt osv. Jeg håber på at der kan findes en i min optik mere realistisk løsning.” – nabo til ejendommen.
“Jeg mener at oplevelsen af vores landsby desværre forringes, når man mødes af synet af den faldefærdige gård. Flere tavl er løse og er på vej ud af stokværket på både bolig og udbygninger. Mange af murene som burde være lodrette, har vinkler midt på væggene og ser ud som om de kan styrte sammen når som helst. Jeg tvivler på at gårdanlægget ved renovering vil kunne bringes i nogenlunde moderne beboelsesstand, og er ligeledes tvivlende omkring økonomien i et sådan foretagende.” – nabo til ejendommen.