Antallet af svanemærkede byggerier vokser fortsat markant. Her ses en visualisering af AP Pensions 143 boliger i Carolinelunden i Fredericia. Foto: AP Pension & Arkitema.
Antallet af svanemærkede byggerier vokser fortsat markant. Her ses en visualisering af AP Pensions 143 boliger i Carolinelunden i Fredericia. Foto: AP Pension & Arkitema.

Antallet af svanemærkede byggerier i Danmark og i Norden er steget med 89 procent på bare to år. Det betyder, at der nu findes godt 66.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner, der enten er opført eller under konstruktion. Det skriver Nordisk Miljømærkning i en pressemeddelelse.

– Særligt er det værd at bemærke bredden i svanemærkede byggerier, som blandt andet tæller lejligheder, daginstitutioner og skoler, udtaler Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark, i meddelelsen.

Hos arkitektfirmaet Arkitema mærker man efterspørgslen på certificeringer, og det er særligt de store investorer, der stiller krav om certificeret byggeri.

– Vi oplever stor efterspørgsel på certificeringer. Investorerne vil gerne bidrage til den grønne omstilling, da flere ser økonomiske fordele ved at certificere, fortæller Henrik Poulin, civilingeniør og senior bæredygtighedskonsulent hos Arkitema.

Arkitema er rådgiver for blandt andet AP Pension, der har fokus på at nedbringe ejendomsporteføljens energiforbrug, og som har taget en strategisk beslutning om kun at opføre svanemærkede boligbyggerier.

– Når en bygherre skal i gang med et nyt boligbyggeri, der skal certificeres, anbefaler vi ofte Svanemærket – Svanemærket er et stærkt kommunikationsredskab, fordi mange danskere kender mærket. Flere og flere slutbrugere efterspørger også byggeri, der er certificeret, og det kommer helt sikkert til at præge fremtidens byggeri, siger Henrik Poulin.

Flere svanemærkede børnehuse i Gladsaxe Kommune

Også i Gladsaxe Kommune har man valgt at satse på Svanemærket. Her skal alle kommende børnehuse nemlig certificeres med Svanemærket.

Kommunen er i gang med at bygge Nordens første svanemærkede og cirkulære børnehus, hvor materialer fra en gammel skole genbruges.

– Udover at det er godt for børn og medarbejdere, så lærer de entreprenører og håndværkere, som bygger for os, også en masse om at bygge mere miljømæssigt, bæredygtigt byggeri, som de kan tage med sig, når de skal bygge andre steder. Og så glæder det mig da, at flere andre kommuner har fået øjnene op for at bygge mere bæredygtigt, fortæller Gladsaxes borgmester Trine Græse.

Svanemærket har netop haft skærpede krav til nybyggeri i høring. De nye kriterier forventes at blive lanceret i slutningen af 2022.

Kendetegn ved svanemærket byggeri

  • Lavt energiforbrug
  • Godt indeklima
  • Skrappe kemikaliekrav
  • Strenge krav til certificeret træ
  • Høj byggeteknisk kvalitet via kontrol af en uvildig tredjepart
  • God mulighed for genbrug og genanvendelse af bygningsdele

Læs mere om svanemærket byggeri her: www.svanemærket.dk/byggeri.

Kilde: Nordisk Miljømærkning.