NCC præsenterer asfalt af genbrugsmaterialer

En ny type asfalt er for første gang lagt på en dansk vej. Asfalten består af genbrugsmaterialer og bruges til et fjernvarmeprojekt i Munkebo.

NCC har taget en helt ny type asfalt i brug i forbindelse med et fjernvarmeprojekt i Munkebo.

Det skriver entreprenørvirksomheden i en pressemeddelelse.

Hovedingredienserne er genbrugsasfalt fra tidligere vejbelægninger, genbrugsglas fra husholdningsaffald, som ellers ikke kan genanvendes i glasindustrien, og svejseskaller – et restprodukt fra vindmølleindustrien.

Desuden anvendes et biologisk bindemiddel, der sikrer samme holdbarhed som traditionelle bindemidler til asfalt, lyder det fra NCC.

Asfalten er fremstillet på entreprenørvirksomhedens asfaltfabrik i Odense og er produceret på energi fra biogas og vindmøller.

– Vi er enormt stolte over at kunne præsentere denne asfalt. Det er ikke kun en teknisk bedrift, men også et vigtigt skridt fremad for vores branche. Vi har arbejdet målrettet på at finde løsninger, der både reducerer spild, CO2 og udnytter materialer på en intelligent måde. Denne asfalt viser, at det kan lade sig gøre, udtaler Rune Ebsen, områdechef i NCC Industry, Asfalt.

Den beregnede miljøvaredeklaration (EPD) for asfalten viser, at NCC reducerer CO2-udslippet med cirka 75 procent sammenlignet med traditionelt produceret asfalt som GAB 0 med 50 procent genbrug.

Projektet i Munkebo markerer ikke bare en milepæl, men viser også, at løsningen er klar til større skala. Med en produktion på mellem 150 og 200 ton lægges asfalten i forbindelse med fjernvarmerender.

– Den nye asfalt er fremstillet af genanvendt asfalt fra et tidligere fjernvarmeprojekt. Derfor er det noget helt særligt, at den nu bruges igen i forbindelse med endnu et fjernvarmeprojekt. Det understreger, hvordan vi kan skabe en cirkulær løsning, der både genbruger ressourcer og leverer høj kvalitet, siger Rune Ebsen.

Nyt bindemiddel får debut i Danmark

Det nye bindemiddel er udviklet af den hollandske virksomhed Ooms og er et alternativ til de traditionelle oliebaserede bindemidler i asfalt.

– Det er spændende at se vores biologiske bindemiddel, Sealoflex Bio, blive anvendt i praksis i Danmark. Vi har skabt et produkt, der har samme kvalitet og levetid som traditionel bitumen, specifikt designet til at blive anvendt sammen med store mængder genbrug, siger seniorkonsulent Eivind Olav Andersen fra Abior AS, der repræsenterer Ooms på det skandinaviske marked.

Han fortæller, at deres biologiske bindemiddel har verdenspremiere med udlægningen i Munkebo, hvor NCC som de første anvender produktet på en rigtig vej efter omfattende laboratorietests.

Udviklingen af asfalten er resultatet af tæt samarbejde mellem flere afdelinger i NCC, hvor produktteknikere og fabriksteamet i Odense har spillet en central rolle. Med projektet i Munkebo sætter NCC en ny standard for, hvad der er muligt inden for asfaltproduktion.

– Denne type asfalt kan få stor betydning for fremtidens vejprojekter, hvor fokus på smartere udnyttelse af ressourcerne vil spille en afgørende rolle, siger Rune Ebsen fra NCC.

Fakta

EPD er en forkortelse af Environmental Product Declaration. En EPD dokumenterer et produkts miljømæssige egenskaber og er en standardiseret metode til at kortlægge informationer om et produkts energi- og ressourceforbrug samt miljøpåvirkning gennem alle dets livsfaser.

EPD’erne bliver udarbejdet i et tredje-parts verificeret værktøj, som er udviklet af LCA.no. Beregningsmetoden er ens for alle producenterne, der er medlem af brancheorganisationen AI, og er udført efter den europæiske standard for EPD’er.

Kilde: NCC.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling