Vinder af arkitektkonkurrence om nyt robotcenter på Lindø er fundet

Christensen & Co skal tegne det nye robotcenter Center for Large Structure Production på Lindø. A.P. Møller Fonden bidrager med 90 millioner kroner.

Når robotcentret Center for Large Structure Production (LSP) om et par år står færdigt ved Odense Havns områder på Lindø, vil det være i en bygning tegnet af arkitekterne Christensen & Co. Det skriver Syddansk Universitet (SDU) i en pressemeddelelse.

Det nye center skal forske og udvikle automatiserede løsninger til at bygge store konstruktioner som vindmøller, skibe og byggerier.

For A.P. Møller Fonden og bedømmelseskomiteen har det været afgørende, at det nye robotcenter bliver et vartegn for danske industriarbejdspladser og automatisering, lyder det i meddelelsen.

– Vi synes, det er en fantastisk flot bygning, der matcher de behov, vi har, samtidig med at den kan bidrage til at forløse det enorme potentiale, der er i LSP-projektet. Vi tror på, at det kan blive et vartegn med en virkelig flot arkitektur og klare referencer til SDU i Odense, som samtidig peger frem mod nye kapitler i SDU’s og Fyns roboteventyr. Der skal lyde en stor tak til A.P Møller Fonden for den generøse donation, som gør byggeriet muligt, udtaler rektor på Syddansk Universitet, Jens Ringsmose

En spændende arkitektonisk opgave

Arkitekt og partner fra Christensen & Co, Mikkel Hermann Sørensen, er begejstret over, at tegnestuen skal tegne en bygning til fremtiden.

– Vi er enormt glade for og stolte over at have vundet konkurrencen. Det er et projekt, som sætter sig i en historie og en tradition ved Lindøværftet. Samtidig er den nye bygning et startskud til en ny måde at arbejde på med automatiserede storproduktionsløsninger, og det bliver virkelig spændende at være en del af at skulle skabe en industrielbygning i så stor skala, der også skal favne kreativ tænkning og nyudvikling, udtaler han.

Forventes færdigt i 2025

Sidste år blev det offentliggjort, at A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal havde doneret 90 millioner kroner til opførelsen af en bygning til Center for Large Structure Produktion (LSP), som Syddansk Universitet driver med en række samarbejdspartnere på Odense Havns områder på Lindø.

De nye bygningerne forventes at stå færdige i 2025 og vil til den tid huse såvel robotter og teknologisk udstyr som studerende, forskere og virksomheder.

Med bevillingen har A.P. Møller Fonden sammen med Syddansk Universitet sikret, at vinderforslaget kan opføres, og at det således vil være muligt at tilbyde konkurrencens vinder en aftale om totalrådgivning i umiddelbar forlængelse af konkurrencen.

Fakta

Fire arkitektvirksomheder er blevet bedt om at indsende forslag til det kommende LSP-byggeri.

En bedømmelseskomité bestående af følgende medlemmer har udvalgt vinderforslaget med bidrag fra en række særlige rådgivere:

  • Direktør Mads Lebech, A.P. Møller Fonden (formand)
  • Rektor Jens Ringsmose, SDU
  • Fagdommer arkitekt Lars Bendrup
  • Fagdommer arkitekt Torsten Stephensen

Det nye Center for Large Structure Production på Lindø skal udvikle automation og robotter til at bygge store konstruktioner såsom vindmøller, skibe og byggerier. Centeret er etableret under Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet, og skal drives af universitet samt en række samarbejdspartnere på Odense Havns områder på Lindø.

EU’s Regionalfond og Socialfond har støttet indkøb af teknologien i projektet med 88 millioner kroner.

Kilde: SDU.