Visualisering af ladepladser med overdækning: Aart Designers for Inventarrum.
Visualisering af ladepladser med overdækning: Aart Designers for Inventarrum.

Vejdirektoratet åbner i 2024 en ny stor ladepark i Langeskov på Fyn. Den nye ladepark bliver bygget ved samkørselpladsen ved afkørsel <47> langs Fynske Motorvej, skriver direktoratet i en pressemeddelelse.

Ladeparken får 30 lynladepladser, hvoraf fire pladser er til biler med trailer, campingvogn og lignende samt handicapkøretøjer. Lynladerne får en effekt på op til 300 kilowatt og skal af hensyn til priskonkurrencen drives af to forskellige ladeoperatører nemlig Fastned og EDF Danmark.

– De travle bilister skal kunne komme nemt og hurtigt videre. Så udover en placering tæt på motorvejen indretter vi ladeparken, så bilisterne kan cirkulere rundt om ladestanderne og nemt finde en ledig stander. Derudover øger vi tilgængeligheden for personer med handicap, hvor nogle af ladepladserne er gjort særligt brede, ligesom ladestanderne er placeret i niveau med kørebanen, udtaler projektleder i Vejdirektoratet Charlotte Veiss-Pedersen.

Ladeparken overdækkes, og på taget etableres solceller. Samkørselpladsen udvides desuden til 38 parkeringspladser.

Læs også: OK etablerer 30-40 ladeparker ved knudepunkter

Under byggeriet flyttes samkørselpladsen ned for enden af Ejvind Høyer Nielsens Allé, og Vejdirektoratet forventer, at åbne den nye plads og ladepark i tredje kvartal 2024.

Med Infrastrukturplan 2035 er der afsat 500 millioner kroner til udrulning af ladeinfrastrukturen. De første lynladepladser er allerede åbnet, og der kommer løbende flere til. Kort: Vejdirektoratet.
Med Infrastrukturplan 2035 er der afsat 500 millioner kroner til udrulning af ladeinfrastrukturen. De første lynladepladser er allerede åbnet, og der kommer løbende flere til. Kort: Vejdirektoratet.

I Kerteminde Kommune glæder man sig over, at arealet i Langeskov nu bliver taget i brug, og at de mange bilister snart kan holde ind og lade elbilen op.

Med planer om alt fra burgerrestaurant og streetfood til vaskehal, transportcenter og måske endda et hotel, forventes området at blive attraktivt for de mange pendlere, der kører på tværs af Danmark.

– Ladeparken bliver et nyt trafikalt knudepunkt med dens placering klos op ad både Langeskov by og et erhvervsområde i hastig udvikling, så den både bliver et aktiv lokalt og nationalt, udtaler Kasper Ejsing Olesen (S), borgmester i Kerteminde Kommune

I løbet af 2024 sætter Vejdirektoratet også strøm til otte ladepladser i Aalborg Ø, fire lynladepladser langs rute 21 i Grevinge og to lynladepladser langs E55 i Væggerløse. Derudover får rastepladserne Storkereden og Lærkereden i Nordsjælland også en ladepark med henholdsvis otte og fire lynladepladser.

I 2026 står yderligere 22 nye ladeparker klar med samlet set 288 lynladepladser på rastepladser i Danmark.