Beslutning kan bane vej for friplejehjem i Odsherred

Realisering af friplejehjem i kommende byudviklingsområde i Nykøbing Sjælland er rykket et lille skridt nærmere trods et splittet byråd i Odsherred Kommune.

Politikerne i byrådet i Odsherred Kommune skulle den 28. november 2023 tage principielt stilling til, om der kan etableres friplejeboliger i Odsherred Kommune.

Og det var et spørgsmål, der skar byrådssalen midt over.

Blandt de borgerlige politikere var der tydelig opbakning at spore.

– Konservative sætter mennesket i centrum og ønsker, at de ældre selv kan bestemme, sagde formand for klima- og miljøudvalget, Claus Starup (K), på byrådsmødet.

– Derfor går vi ind for, at der etableres friplejeboliger i Odsherred, sagde han videre.

Enhedslistens Amalie Petersen mente omvendt, at friplejehjem er med til at opdele borgerne i A- og B-hold, fordi det kun er de ressourcestærke, der har råd til at indlogere sig på dem.

Medlem af byrådet i Odsherred Kommune for Enhedslisten, Amalie Petersen. Foto: Odsherred Kommune.
Medlem af byrådet i Odsherred Kommune for Enhedslisten, Amalie Petersen. Foto: Odsherred Kommune.

– Med et friplejehjem står vi også med ingen garanti for, at de plejehjemspladser, der skabes, kommer kommunens borgere til gavn. Vi står også med ingen garanti for, at de jobs, der skabes, kommer kommunens borgere til gavn, fastslog hun på byrådsmødet.

Debatten udspringer blandt andet af, at konsulentvirksomheden Komponent har udarbejdet en analyse af plejeboligkapaciteten i Odsherred Kommune.

Kapacitetsanalysen viser, at der er behov for nye plejeboliger i kommunen, fordi antallet af ældre over 80 år vil stige betydeligt i de kommende 10-15 år. Stigningen er i særdeleshed stor i Odsherred i forhold til resten af landet, fremgår det af et notat fra kommunen.

Aktuelt råder Odsherred Kommune over 294 permanente plejeboliger samt 40 midlertidige plejeboliger.

Inden år 2030 forventes plejeboligbehovet af stige med mellem 39-65 boliger, og i 2035 forventes spændet at være mellem 72 og 126 boliger. Det samlede kapacitetsbehov på permanente plejeboliger forventes at blive mellem 333-359 plejeboliger i 2030 og mellem 366-420 i 2035.

Konkret projekt på tegnebrættet

Derfor skal der tages stilling til betingelserne for at lave en tilbygning på ét af de eksisterende plejecentre eller for at bygge et helt nyt plejecenter.

Og debatten kan gå hen og få meget konkret betydning.

Ifølge SN.dk står investor Bjarke Christiansen gennem ejendomsudviklingsselskabet Lind bag planen om et nyt boligområde på et 100.000 kvadratmeter stort areal mellem stationen, Østerlyngvej, Kingosvej og Østervangshaven i Nykøbing Sjælland.

Her skal der efter planen bygges intet mindre end 363 boliger i et-to plan og med et samlet omfang på 26.135 kvadratmeter samt 27 etageboliger i byggeri i tre etager på i alt 2.000 kvadratmeter. Dertil kommer fem parceller på 750 kvadratmeter og seks fælleshuse på 185 kvadratmeter.

Ejendomsudviklingsselskabet Lind står bag planen om en ny bydel i Nykøbing Sjælland. Her skal der blandt andet bygges et friplejehjem.
Ejendomsudviklingsselskabet Lind står bag planen om en ny bydel i Nykøbing Sjælland. Her skal der blandt andet bygges et friplejehjem.

Og som rosinen i pølseenden er der altså også planer om et 10.000 kvadratmeter stort friplejehjem med 110 plejehjemspladser i den sydlige del af området. De skal efter planen etableres i et fire etager højt nybyggeri.

Efter byrådsmødet er den plan så kommet et lille skridt nærmere, idet de i alt 13 byrådsmedlemmer fra Nyt Odsherred, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Frit Fællesskab, Konservative Folkeparti og Danmarksdemokraterne stemte for, at der kan etableres friplejeboliger i Odsherred Kommune.

Imod stemte de i alt 12 medlemmer fra Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Det gjorde de med følgende mindretalsudtalelse:

“Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten ønsker en udvidelse af kapaciteten og renovering af de kommunale plejeboliger. Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten konstaterer, at friplejeboliger ikke nødvendigvis vil imødegå fremtidig mangel på plejeboliger i Odsherred, ligesom det er forbundet med store menneskelige og økonomiske omkostninger, hvis et friplejehjem går konkurs.”