Miljømærkning Danmark, der er er en selvstændig enhed hos Dansk Standard, har ansvaret for Svanemærket og EU Ecolabel i Danmark.
I en pressemeddelelse oplyser organisationen, at der nu er lanceret krav til bygningsdrift, hvor det er driften af den enkelte bygning, der certificeres.
– Alle bygninger påvirker naturen, miljøet og klimaet, både under byggeri og i drift. Derfor indfører Svanemærket nu krav til bygningsdrift, der både skal være med til at fremme ressourceeffektiviteten, reducere klimapåvirkningen, sikre et bedre indeklima og forlænge bygningens levetid, udtaler Heidi Bugge, kriteriechef i Miljømærkning Danmark.
Ifølge Miljømærkning Danmark er Svanemærket til bygningsdrift et godt redskab for eksempelvis investeringsfonde, der oplever øgede krav om bæredygtighedsrapportering på deres ejendomsportefølje og drift af de enkelte ejendomme.
Det betyder nemlig, at potentielle risici skal identificeres og analyseres – og at der skal træffes foranstaltninger for både at tilpasse sig klimaforandringer og afbøde dem. Dermed er Svanemærkets krav et godt redskab i forhold til EU-taksonomien.
– Vi oplever flere og flere konsekvenser af klimaforandringer, som også påvirker vores bygninger, for eksempel skader fra vejr og vind. Derfor stiller Svanemærket også krav om, at man skal kortlægge klimarisici, så bygningerne er bedre rustet til fremtidens vejrforhold, siger Heidi Bugge.
Miljømærkning Danmark understreger, at 93 procent af danskerne nemlig Svanemærket, og 66 procent ser efter mærket, når de vælger produkter. Dermed kan Svanemærket også bruges i markedsføringen over for potentielle lejere.
I udviklingen af de nye kriterier har der været fokus på at skabe få, men effektive obligatoriske krav inden for områder med høj miljørelevans for bygningens brugsfase. Resultatet er 38 obligatoriske krav inden for ni forskellige hovedområder, oplyser Miljømærkning Danmark.
Der er blandt andet krav til energi, vand, affald, udemiljø, kemikalier og byggevarer. Kravene omfatter både den daglige drift og den løbende vedligeholdelse af bygninger.
Det er både muligt at certificere drift af beboelsesejendomme, kontorejendomme samt institutionsejendomme som eksempelvis skoler og daginstitutioner. Hertil kommer blandt andet også plejeboliger og plejehjem, sundhedscentre, lægehuse og klinikker.
Svanemærkets krav til bygningsdrift er opdelt i ni hovedområder:
- Energi
- Klimaforandringer
- Indeklima
- Vand
- Genanvendelse, genbrug og affaldshåndtering
- Udemiljø og biodiversitet
- Servicer og produkter til daglig drift, vedligeholdelse og bygningsforbedringer
- Generelle krav
- Management
Webinar om de nye kriterier
Hør mere om de nye krav til bygningsdrift på Svanemærkets webinar den 5. november klokken 9-10.30. Læs mere på svanemaerket.dk/bygningsdrift-webinar.
Kilde: Miljømærkning Danmark.