Lars Brondt, Senior Director, Head of Property Management i CBRE. Foto: PR.
Lars Brondt, Senior Director, Head of Property Management i CBRE. Foto: PR.

I januar introducerede Peter Jahn & Partnere det digitale værktøj Plando. Ifølge en pressemeddelelse har der været stor interesse for det digitale værktøj, der skal hjælpe ejendomsbranchen med at bevæge sig i en grønnere retning.

Nu bliver Plando til en selvstændig virksomhed med egen identitet og en dedikeret bestyrelse for at understøtte den kommende udviklingsrejse.

Med på rejsen som selvstændig virksomhed er blandt andet Lars Brondt, der udover at være Senior Director, Head of Property Management i CBRE nu også tiltræder stillingen som bestyrelsesformand hos Plando.

– Ejendomsbranchen spiller en afgørende rolle i at reducere CO2-udledningen. Derfor er det virkelig revolutionerende at have et digitalt og agilt værktøj, der kan beregne både omkostninger, energiforbrug og CO2-besparelser ved planlagte renoveringstiltag på ejendommene. Det giver branchen en unik mulighed for at opfylde de nye klimakrav, der trådte i kraft ved årsskiftet, fortæller Lars Brondt.

Også medstifter af Plando og partner hos Peter Jahn & Partnere, Martin Daniel Nielsen, bemærker, hvordan den grønne dagsorden og bestræbelsen på at nå klimakravene spiller en stor rolle i ejendomsbranchen.

– Vi oplever stor interesse for Plando fra mange forskellige typer aktører i ejendomsbranchen. Det vidner generelt om en stigende efterspørgsel efter innovative løsninger i branchen – ikke mindst løsninger fokuseret på at reducere bygningers CO2-udledning og forbedre ejendommes energimærke, fortæller Martin Daniel Nielsen.

Til trods for at det digitale værktøj, Plando, udspringer fra ingeniørvirksomheden Peter Jahn & Partnere, henvender værktøjet sig til en bred vifte af kunder.

LÆS OGSÅ: NY PLATFORM SKAL SIKRE BÆREDYGTIGHEDSTILTAG I BYUDVIKLING

– Når vi opretter Plando som selvstændig virksomhed, er det for at sikre, at værktøjet bliver tilgængeligt for alle i branchen – ikke kun kunder hos Peter Jahn & Partnere. Det er vigtigt, at man som bygningsejer selv har kontrol over sine ejendomsdata og frit kan vælge både byggeteknisk rådgiver, leverandør og øvrige brancheaktører til at understøtte udviklingen af en ejendom, uddyber Martin Daniel Nielsen.

Men det er ikke kun ejendomsbranchen, der viser stor interesse for værktøjet. Også den finansielle sektor, som er blevet pålagt at inkludere bygningers klimaaftryk som en del af deres risikoafdækning i forbindelse med udstedelse af grønne lån, ser værktøjet som en potentiel løsning.

– Den finansielle sektor står stadig over for udfordringer med at finde ud af, hvordan de bedst kan bidrage til den grønne omstilling, og i den forbindelse betragtes Plando som et stærkt værktøj til at dokumentere, hvorvidt et projekt lever op til den ønskede klimaambition, afslutter Martin Daniel Nielsen.

Har manglet værktøjet selv

Med sin omfattende karriere inden for ejendomsbranchen – blandt andet som advokat med ekspertise inden for fast ejendom og senere i fem år hos brancheorganisationen EjendomDanmark – og hans nuværende rolle hos CBRE, som er en af verdens førende inden for erhvervs- og investeringsejendomme, har Lars Brondt opbygget en god forståelse for ejendomsbranchen og dens udfordringer. Han har selv befundet sig i situationer, hvor værktøjer som Plando ville have været nyttige.

– Jeg har som repræsentant for ejendomsinvestorer savnet et værktøj som Plando mange gange. Jeg har tidligere brugt tid og ressourcer på at koordinere med min eksterne bygherrerådgiver om omkostningerne og energibesparelser ved forskellige renoveringsscenarier på en ejendom, herunder energibesparelser, der kan flytte energimærket, fortæller Lars Brondt.

– Det var en ineffektiv proces med gentagne frem-og-tilbage-udvekslinger, manglende gennemsigtighed og manglende mulighed for effektivt at opstille en samlet business case omhandlende både renoveringsomkostninger og fremtidige vedligeholdelses- og energibesparelser. Nu kan ejendomsinvestorerne eller deres rådgivere selv opstille forskellige renoveringsscenarier, lave analyserne og træffe de rigtige beslutninger, hvilket virkelig effektiviserer processen, siger Lars Brondt.

”Jeg kunne godt se Plando gå internationalt i fremtiden”

Med den store interesse i Danmark, er Lars Brondt ikke i tvivl om, at Plando kommer til at have succes i fremtiden – også internationalt:

– Jeg er sikker på, at Plando vil være et interessant og brugbart værktøj blandt professionelle ejendomsinvestorer og -rådgivere i Danmark og på sigt i udlandet, afslutter Lars Brondt.