Nu kan gammel industrigrund i Vanløse omdannes til boliger og erhverv

På Slotsherrensvej i Vanløse skal fire bevaringsværdige bygninger omdannes til boliger, plejecenter, dagligvarebutik og måske et sundhedshus.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Visualisering, der viser et eksempel på eksisterende og nyt byggeri langs Fabriksgaden. Illustration: Holscher Nordberg.
Visualisering, der viser et eksempel på
eksisterende og nyt byggeri langs Fabriksgaden.
Illustration: Holscher Nordberg.

De gamle fabriksbygninger på Slotsherrensvej 111-113 ved siden af Q8 og Silvan i Vanløse kan stå over for en omfattende transformation.

To forskellige bygherrer står i samarbejde med med henholdsvis Danielsen Architecture og Holscher Nordberg bag projektet, som både omfatter private ungdomsboliger og almene boliger.

Desuden skal der bygges et supermarked på op til 1.200 kvadratmeter samt et plejehjem med mulighed for et sundhedscenter.

En lokalplan for projektet blev endeligt vedtaget den 19. september på et møde i borgerrepræsentation.

Her stillede De Konservative som vanligt et ændringsforslag om, at at parkeringsnormen for biler bør fastsættes til én parkeringsplads per 100 kvadratmeter familiebolig.

Og som sædvanlig fik partiet kun opbakning til ændringsforslaget fra Venstre, og dermed blev det nedstemt.

Læs også: Lidl bygger butik og boliger i Vanløse

Visualisering af Slotsherrensvej 111 set mod nord, som et eksempel på et nybyggeri i overensstemmelse med lokalplanen. Illustration: Danielsen Architecture.
Visualisering af Slotsherrensvej 111 set mod nord, som et eksempel på et nybyggeri i overensstemmelse
med lokalplanen. Illustration: Danielsen Architecture.

Ikke desto mindre bakkede De Konservative dog op om projektet og lokalplanen, fastslog partiets gruppeformand, Morten Melchiors.

– Da København er en by, der vokser, betyder det også, at de funktioner og funktionaliteter, vi har i byen, løbende kommer under pres, og at vi er nødt til at udvide disse, lød det fra Morten Melchiors.

– Og en af de funktionaliteter, som er med i denne lokalplan, det er et ældrecenter. Og det kommer vi selvfølgelig til at støtte, fordi det giver rigtig god mening, og det er noget af det, vi mangler i byen.

Det kommende et plejehjem skal efter planen bygges i tre-fire etager på Slotsherrensvej 111 i en bebyggelse, der formes som et stort “H”. Den samlede bebyggelse skal også rumme plads til et sundhedscenter.

Visualisering, der viser et eksempel på ankoms til forareal til plejecenteret. Illustration: Danielsen Architecture.
Visualisering, der viser et eksempel på ankoms til forareal til plejecenteret. Illustration: Danielsen Architecture.

Bag projektet står Stig Thorsen fra Scandinavian Property Development. Plejecentret og sundhedshuset vil få et samlet etageantal på godt 6.700 kvadratmeter.

På grunden ligger tre sammenbyggede industribygninger, som i 1950 blev opført til en elastikfabrikkken Arwill.

De er senere blevet ombygget og vurderes ikke som bevaringsværdige, oplyser forvaltningen i Københavns Kommune.

Gamle fabriksbygninger bevares og omdannes

Visualisering af Slotsherrensvej 113 set fra Fabriksgade mod nord, som et eksempel på et nybyggeri i overensstemmelse med lokalplanen. Illustration: Holscher Nordberg
Visualisering af Slotsherrensvej 113 set fra Fabriksgade mod nord, som et eksempel på et nybyggeri i overensstemmelse med lokalplanen. Illustration: Holscher Nordberg

Familien Jordan står gennem selskabet Jemidan bag det kommende nybyggeri og omdannelsen af fire bevaringsværdiger bygning på Slotsherrensvej 113.

Det udbyggede område vil have et etageareal på cirka 12.500 kvadratmeter.

Her skal der bygges almene boliger, og Jemidan har i den forbindelse gennem længere tid været i dialog med Samvirkende Boligselskaber (SAB) ved KAB.

Læs også: Hotel og erhverv til 250 millioner i Vanløse skal realiseres med dispensationer

Fabriksbygningen, marketenderibygningen og de to sammenbyggede administrationsbygninger bevares og omdannes til boliger.

Visualisering af Slotsherrensvej 113 set fra Slotsherrensvej, som et eksempel på et nybyggeri i overensstemmelse med lokalplanen. Illustration: Holscher Nordberg.
Visualisering af Slotsherrensvej 113 set fra Slotsherrensvej, som et eksempel på et nybyggeri i overensstemmelse med lokalplanen. Illustration: Holscher Nordberg.

Derudover bevares kedelbygningen, der omdannes til fælleshus for beboerne, mens senere tilbygninger efter planen rives ned. Desuden opføres tre nybyggerier.

De bevaringsværdige bygninger på Slotsherrensvej 113 er en del af den tidligere radio- og fjernsynsfabrikken TO-R. De blev opført i 1946 af Svend Eske Kristensen.

De gamle fabriksbygninger ligger ud mod Slotsherrensvej og danner en “hovedgade” ned gennem grunden, lyder det i referatet fra mødet i borgerrepræsentationen.

Krav om studieaktivitet

Visualisering, der viser et eksempel på nybyggeri vist med grå i overensstemmelse med lokalplanen. Bebyggelse, der er vist som hvide, er de fire bevarede bygninger. Illustration: Holscher Nordberg.
Visualisering, der viser et eksempel på nybyggeri vist med grå i overensstemmelse med lokalplanen. Bebyggelse, der er vist som hvide, er de fire bevarede
bygninger. Illustration: Holscher Nordberg.

Lidt malurt er der dog i bægeret tilhørende i hvert fald den ene bygherre. En tidligere udgave af lokalplanforslaget og et tilhørende kommuneplantillæg var i offentlig høring fra den 29. september 2023 til den 24. november 2023.

Da Teknik- og Miljøudvalget den 11. marts 2024 skulle vedtage den tidligere udgave af lokalplanforslaget, besluttede medlemmerne af udvalget at sende forslaget tilbage til forvaltningen med et ændringsforslag om, at et krav om studieaktivitet i de private ungdomsboliger skulle tilføjes i lokalplanen.

Læs også: Industri i Vanløse omdannes til boliger, butik og sundhedshus

Derfor blev et nyt lokalplanforslag for Slotsherrensvej Vest sendt ud i høring fra den 12. april 2024 til den 7. juni 2024.

Her modtog forvaltningen et høringssvar fra Jemidan, som anfægter udvalgets beslutning den 11. marts 2024 om at sende lokalplanforslaget tilbage til forvaltningen og sende et nyt lokalplanforslag i høring med krav om studieaktivitet til ungdomsboliger og opfordrer til, at beslutningen trækkes tilbage.

Københavns Kommunes forvaltning påpeger, at det i henhold til planloven blev muligt at sætte krav i nye lokalplaner om studieaktivitet til private ungdomsboliger fra den 1. januar 2024.

Eftersom lokalplan ikke var endeligt vedtaget den 1. januar 2024 vurderer forvaltningen, at Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om at indsætte krav om studieaktivitet og sende nyt lokalplanforslag i høring var inden for planlovens rammer.

Forvaltningen bemærker dog samtidig, at der er en vis risiko for, at den tidligere beslutning kan blive underkendt ved Planklagenævnet.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling