Nu kan Slottet på Sankt Hans omdannes til bofællesskab med 25 boliger

Med vedtagelsen af en ny lokalplan kan Slottet på Sankt Hans omdannes til bofællesskab med 22-26 boliger i varierende størrelser.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Slottet på Sankt Hans i Roskilde skal omdannes til bofællesskab. Foto: Roskilde Kommune.
Slottet på Sankt Hans i Roskilde skal omdannes til bofællesskab. Foto: Roskilde Kommune.

I forbindelse med den udviklingen af Sankt Hans og salget af ejendommen Slottet har Roskilde Kommune udarbejdet en byggeretsgivende lokalplan for den 3.970 kvadratmeter store matrikel.

Lokalplanen skal muliggøre, at Slottet kan omdannes til et bofællesskab, og planen er nu endeligt vedtaget. Det blev den på det seneste byrådsmøde den 3. april.

– Med dette forslag til “lokalplan 725 for boliger i Slottet på Sankt Hans” tager vi hul på endnu et skridt i udviklingen af Sankt Hans-området, sagde formand for Plan- og Teknikudvalget, Claus Larsen (S), på byrådsmødet.

– Jeg synes, at man er landet på et rigtigt godt resultat, og jeg glæder mig til at se de første borgere flytte ind, fastslog han.

De kommende boliger etableres som ustøttede private andelsboliger af Opstartsforeningen Andelsbofællesskabet Slottet på baggrund af et skitseprojekt fra Peter Kjær Arkitekter.

Slottet sælges til markedspris, og Roskilde Kommune har tidligere fået ejendommen vurderet til en værdi på mellem 42,5 og 50 millioner kroner. Salget af ejendommen forventes gennemført i løbet af april eller maj.

Læs også: Alment boligprojekt til over 190 millioner på Sankt Hans er godkendt

Slottet på Sankt Hans i Roskilde skal omdannes til bofællesskab. Skitse: Peter Kjær Arkitekter.
Slottet på Sankt Hans i Roskilde skal omdannes til bofællesskab. Skitse: Peter Kjær Arkitekter.

Slottet består af tre bygninger i form af et hovedhus samt to fritliggende sidefløje. Hovedhuset blev opført i 1806, mens Østfløjen og senere Vestfløjen blev bygget i 1824-1826.

De tre bygninger har et samlet etageareal på 3.550 kvadratmeter, og det forventes, at de kan omdannes til 22-26 boliger i varierende størrelser og udformninger, for at sikre en mangfoldig beboersammensætning.

Et fælleshus placeres i en af fløjene, og kælderen under hovedhuset kan bruges til fællesfunktioner som vaskekælder, cykelopbevaring og depotrum.

I forbindelse med omdannelsen af bygningerne til bofællesskab vil der blive ændret på sidelængernes facader mod det indre gårdrum, for at sikre adgangsdøre til hver enkelt boligenhed. Derudover muliggøres flere tagvinduer i tag for at sikre dagslys i de fremtidige boliger.

Slottet er den første oprindelige bygning, som blev brugt til psykiatrisk hospital, men med opførelsen af Kurhuset i 1852-1864 blev Slottet tømt for patienter og indrettet til tjenesteboliger, administrationskontor og værksteder.

Kurhuset er i øvrigt blevet solgt for 82 millioner kroner, og ejendommen skal omdannes til et samlingssted for børn og unge.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling