Ny analyse: Prisen på byggematerialer sætter rekord

Priserne på byggematerialer til boligbyggeri er steget langt mere end lønningerne. Nogle materialer stiger voldsomt i pris, mens andre falder tilsvarende.

De seneste 12 måneder er prisen på byggematerialer som cement steget med 20 procent, mens priserne på sten og beton er steget med 13 procent. Stigningerne kommer på toppen af i forvejen massive prisstigninger på byggematerialer, der begyndte i starten af 2021. Gennemsnitligt er byggematerialer derfor nu mere end 20 procent dyrere end for blot to år siden.

Det viser en ny analyse fra SMVdanmark. Det skriver organisationen bag 18.000 små og mellemstore virksomheder i en pressemeddelelse.

Med de seneste prisstigninger ligger vi nu på et rekordhøjt niveau. Priser på materialer i Danmark har aldrig været højere, fortæller Martin Kyed, cheføkonom i SMVdanmark.

– Grundlæggende skyldes det enorme prishop, at der under corona blev pumpet flere penge ud i økonomien, og da rejser og restaurantbesøg ovenikøbet blev forhindret, så blev der – populært sagt – i stedet bygget nye køkkener og carporte. Da lagrene af byggematerialer blev brugt op, så begyndte prispresset for alvor, siger han.

LÆS OGSÅ: NU KAN GENBRUGTE BYGGEMATERIALER OGSÅ FORSIKRES

Han mener, at prisstigningerne i sidste ende naturligvis vil lande hos kunderne.

– Men det stiller naturligvis krav til byggevirksomhederne om, at de får tilpasset deres priser og kontrakter i tide, så det ikke presser deres rentabilitet, siger Martin Kyed.

Boligmaterialer stikker af fra løn

Ser man specifikt på prisudviklingen på byggematerialer til boligbyggeri, overgår den fuldstændigt udgiften til arbejdsomkostninger. Så når prissedlen på den færdige bolig ser voldsom ud, så er det ikke arbejdslønnen, der er stukket af.

Det er udelukkende byggematerialerne, der giver prishoppet. Mens materialeprisen til boligbyggeriet er steget med over 20 procent, er lønomkostningen kun steget med cirka 5 procent siden starten af 2021.

LÆS OGSÅ: MILJØVENLIG MURSTEN SKAL BEKLÆDE FREMTIDENS HUSE

Udgifterne varierer dog betydeligt alt efter, hvilket byggeri man ønsker at kaste sig ud i. For på varer som jern og stål, mineraler og aluminium er priserne faktisk faldet med mellem 13 og 24 procent de seneste 12 måneder. Det er dog fra et højt prisniveau.

Matin Kyed regner ikke med, vi snart ser et samlet prisfald på materialer.

– Trods prisrekorden virker det som om, niveauet har fundet et nærmest stabilt leje. Og der er stadig høj aktivitet i dele af byggebranchen, så jeg ser ikke billigere materialer for mig. Det er faktisk intet, der peger i den retning.