
Gennem de seneste ti år er Støvring vokset med over 2.350 indbyggere, så der aktuelt bor godt 9.300 borgere i vækstbyen, der ligger omkring 15 kilometer syd for Aalborg.
Det er en markant befolkningstilvækst, når byens størrelse tages i betragtning, og med Rebild Kommunes planer for byen er der umiddelbart udsigt til, at udviklingen fortsætter.
Torsdag den 27. marts vedtog et enigt byråd i Rebild Kommune nemlig strukturplanen (PDF) for kommunens kommende store byudviklingsområde umiddelbart syd for Støvring. Planen har kommunen udarbejdet i samarbejde med Grandville.
Den nye bydel har fået navnet Støvring Højdal, og der skal være plads til 3.500 borgere, en ny skole og grønne områder, skriver kommunen i en pressemeddelelse.
– Vi har stort fokus på at bevare og fremhæve de naturlige kvaliteter i området. Flere steder bliver det, vi kalder “grønne kiler”, trukket ind mellem boligområderne, og der bliver etableret rekreative zoner, som skal komme både beboere og besøgende til gavn, udtaler formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Pia Elberg (RV).
Der er dog visse hensyn, der skal tages. En del af de områder, der indgår i planen, ejes nemlig ikke af Rebild Kommune.
– Det er klart, at de lodsejere, der ejer jord indenfor planens rammer, bliver tæt inddraget i den kommende realisering af planen. Intet arbejde går i gang, uden der er indgået aftaler med hver enkelt lodsejer, udtaler Jesper Greth (V), der er borgmester i Rebild Kommune.
Fem nye bykvarterer og en erhvervspark

Strukturplanen for Støvring syd dækker et areal på samlet set 618 hektar, hvor der skal bygges op mod 1.400 nye boliger og etableres en 48,5 hektar stor erhvervspark på et 75,7 hektar stort areal areal ved motorvejen.
Den nye bydel opdeles i de fem nye bykvarterer Mastrup Ådalskvarteret med 280 boliger, Pedersminde med 220 boliger, Borup Bakke med 190 boliger, Plovhøj med 510 boliger og Lushøj med 160 boliger.
Derudover kommer en forlængelse af det eksisterende kvarter Høje Støvring, hvor der skal bygges yderligere 45 boliger, samt et nyt erhvervsområde “Smedebakke Erhvervspark”. Erhvervsområdet placeres med facade mod motorvejen.
De fem nye bykvarterer skal fortrinsvis rumme boliger. Kun i kvartererne Plovhøj og Mastrup Ådalskvarteret forventes det, at der bliver udlagt arealer til offentlige formål og bydelscenter.
Der lægges op til, at bebyggelsen er tættere jo nærmere man kommer den eksisterende by og de udlagte offentlige byfunktioner. Hvert bykvarter er bygget op af boligklynger.
Strukturplanen for Støvring Højdal er er opbygget som en fleksibel plan, der giver mulighed for at byggemodne og udvikle i mindre etaper. Det sikrer, at de nye boligkvarterer kan etableres og færdigudvikles inden for en kort tidshorisont, hvis det ønskes.
Ny skole skal være omdrejningspunkt

Et centralt omdrejningspunkt i den nye bydel, bliver “GRO”, der af Rebild Kommune beskrives som “et nyt, moderne lærings- og samlingssted, der bliver meget mere end en traditionel skole”.
GRO kommer til at rumme både skole, værksteder, mad- og naturrum, iværksættermiljøer og fritidsaktiviteter.
Med vedtagelsen af strukturplanen kan arbejdet med GRO for alvor gå videre. Kvartersplanen for det område, hvor GRO skal ligge – Mastrup Ådalskvarteret – forventes færdig i sensommeren 2025. Herefter kan lokalplanen for området udarbejdes.
Totalrådgivning i forbindelse med udviklingen af GRO forventes at blive sendt i udbud i første kvartal 2026, så kontrakten kan underskrives i tredje kvartal samme år. Senere vil byggeriet efter planen blive udbudt i hovedentreprise.