Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi. Foto: PR.
Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi. Foto: PR.

Der bliver opsat stadig flere solceller skinner på tagene i Danmark. Nu viser en ny undersøgelse, hvorfor danskerne vælger at få installeret solceller på taget af deres private bolig – og det er ikke hensynet til klimaet, der er den væsentligste årsag.

Hele 68 procent af danskerne svarer, at det er udsigten til en lavere elregning, der er den primære årsag til at opsætte solceller, mens 32 procent gør det, fordi det er en bæredygtig løsning. Det viser undersøgelsen fra analysevirksomheden Exometric, der er en del af energi- og rådgivningskoncernen NRGi.

Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi, vurderer, at elprisernes himmelflugt de seneste år har en indvirkning på danskernes svar.

– Som følge af de kraftige prisstigninger på energi har mange danskere søgt løsninger, som kan nedbringe deres udgifter til elregningen. Derfor kan jeg godt forstå, at det har været en væsentlig årsag til, at man har fået monteret solceller, udtaler Bo Halm Andersen i en pressemeddelelse.

Klima og økonomi går hånd i hånd

Selvom økonomien vejer tungest for de fleste danskere, behøver det ikke udelukke, at man gør en forskel for klimaet, mener Bo Halm Andersen. Energikonsulenten opfordrer til, at danskerne også har den grønne gevinst med i overvejelserne, når de investerer i solceller.

– Heldigvis går økonomi og klima ofte hånd i hånd. Selvom man for eksempel køber solceller for at nedbringe sine el-udgifter, gør man også noget godt for klimaet ved at sikre grøn energi til boligen. Der er dog forskel på solceller, så jeg vil opfordre til, at man også har øje for klimabelastningen, når man vælger sin løsning, siger Bo Halm Andersen.

Regionale forskelle

Danskernes prioriteter er i store træk de samme, uanset om man spørger københavnerne eller borgere i det jyske. Der er dog forskel på landsdelene – blandt andet er det 73 procent af borgerne i Region Nordjylland, der svarer, at lavere udgifter til elregningen er vigtigst for dem, mens tallet ligger på 64 procent for Region Hovedstaden.

I Frederiksberg Kommune svarer flest, 46 procent, at det bæredygtige aspekt er vigtigst for dem, mens kommuner som Læsø, Morsø og Rebild vægter det økonomiske højest.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 8.212 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Exometric i 2023.

Kilde: NRGi.