Nye studerende har færre små lejligheder at vælge imellem

I København, Odense, Aarhus og på Frederiksberg er der blevet færre små lejligheder at vælge imellem, mens der er flere til salg i Aalborg. Bortset fra i København er lejlighederne dog blevet billigere.

Mange nye studerende begynder i denne tid at kigge efter en ny bolig i nærheden af deres studie.

Den nedslående nyhed er, at de har fået færre små lejligheder at vælge imellem i forhold til sidste år.

Det fremgår af en pressemeddelelese fra Finans Danmark.

– Siden efteråret 2022 er antallet af mindre ejerlejligheder til salg faldet jævnt, men der er geografiske forskelle. Særligt i København og på Frederiksberg er der væsentligt færre til salg end for et år siden. I Aarhus og Odense er der lidt færre at vælge imellem. I Aalborg er der derimod kommet mere til salg, udtaler Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

I København og på Frederiksberg var der ved udgangen af juni henholdsvis 478 og 44 lejligheder på op til 75 kvadratmeter til salg – det er et fald på 41 procent og 48 procent sammenlignet med for et år siden. Faldet er knapt så stort i Aarhus og Odense, hvor udbuddet faldt med 8 procent og 1 procent, så der nu står henholdsvis 398 og 117 lejligheder til salg. I Aalborg steg udbuddet med 13 procent til 189 lejligheder.

LÆS OGSÅ: ALARMERENDE MANGEL PÅ SMÅ BOLIGER I KØBENHAVN

Er man på jagt efter en ejerlejlighed, kan man, bortset fra i København, glæde sig over, at de udbydes billigere til salg end for et år siden.

Prisniveauet er for de fleste unge dog nok stadig en udfordring. Selvom en gennemsnitlig 75 kvadratmeter lejlighed på Frederiksberg står over 407.000 kroner billigere til salg i forhold til juni sidste år, koster den i gennemsnit cirka 4,6 millioner kroner.

I Aarhus er prisen på en tilsvarende lejlighed i gennemsnit faldet med knap 152.000 kroner, og koster i gennemsnit godt 2,9 millioner kroner.

I København står en gennemsnitlig 75 kvadratmeter lejlighed til salg til cirka 4,7 millioner kroner. Det er knap 130.000 kroner dyrere end i juni sidste år.

LÆS OGSÅ: DE VIL BYGGE SMÅ BOLIGER VED DR BYEN

– Mange steder landet over kan unge glæde sig over at ejerlejligheder udbydes billigere til salg, men prisniveauet kan for mange unge stadig være en udfordring. Og de fortsat højere renter og forbrugerpriser skærper kravene til de unges økonomi. Hvis køb af en ejerbolig ikke er muligt, kan et forældrekøb eller en andelsbolig måske være et alternativ. Ellers kan man skrive sig op til et kollegieværelse eller en almen ungdomsbolig – eller leje et værelse eller en lejlighed privat, siger Ane Arnth Jensen.

I Aarhus, Odense og Aalborg står en lejlighed på 75 kvadratmeter i gennemsnit til salg for henholdsvis 2,9 millioner kroner, 1,9 millioner kroner og 1,8 millioner kroner. Det er et fald på knap 152.000 kroner, 20.000 kroner og 14.000 kroner.

  • På landsplan findes der omkring 200.000 andelsboliger, hvoraf cirka halvdelen ligger i Københavns kommune.
  • På landsplan findes der omkring 45.000 almene ungdomsboliger, hvoraf cirka 5.900 ligger i København eller på Frederiksberg ifølge UngdomsboligRapporten 2022 fra BL.

Kilde: Finans Danmark.