Anders Hyldborg, administrerende direktør i BoligPortal. Foto: PR.
Anders Hyldborg, administrerende direktør i BoligPortal. Foto: PR.

Efter en årrække med historisk lav liggetid på boligmarkedet, oplever mange udlejere lavere efterspørgsel på lejeboliger landet over. Et øget boligudbud gennem de seneste år og faldende efterspørgsel betyder længere liggetider for både små og store udlejere. Det skriver BoligPortal i en pressemeddelelse.

Lejeboligportalen har derfor udviklet et nyt dataværktøj, der i realtid kan vise efterspørgsel fra gade til gade, huslejeniveauet og de boligsøgendes behov. Ifølge lejeportalens direktør kan data hjælpe udlejerne med at møde lejernes behov og sætte den rigtige husleje.

– Udlejningsdata hjælper udlejere med at optimere og tilpasse deres udbud og derigennem reducere risikoen for tomgang. Værktøjet giver adgang til data i realtid, så man her og nu kan se, om ens lejemål prismæssigt ligger over eller under markedet. Du kan se den forventede liggetid og risikoen for tomgang, ligesom det er muligt at se, hvilke faciliteter du skal fremhæve i din jobannonce for at gøre lejemålet mest attraktivt over for potentielle lejere. Det er vigtigt at kunne sætte den rigtige husleje første gang, og se hvad man konkurrerer imod, udtaler Anders Hyldborg, administrerende direktør i BoligPortal.

Udlejningsdata gør det muligt at se, hvad boligsøgende efterspørger i præcis den by eller de områder, hvor der er ledige lejemål. Værktøjet baserer sig på BoligPortals omfattende database om lejeboligmarkedet med tal og tendenser i realtid.

– Præferencer i forhold til boligform, beliggenhed og størrelse ændrer sig hele tiden, og derfor er det et værdifuldt og præcist værktøj, som kan hjælpe udlejerne med at justere deres annoncer, så de betoner de elementer ved lejemålet, som matcher efterspørgslen i området, siger Anders Hyldborg.

Danbolig Aarhus Projektsalg og Udlejning er et af de selskaber, der anvender dataværktøjet til at afsætte ledige lejemål.

– Vi arbejder meget med data hos danbolig, og det nye dataværktøj styrker vores evner og ikke mindst vores strategiske ønske om at gøre det endnu mere i en travl hverdag. I realtid samler værktøjet unikke datapunkter, som jeg ikke har set før, og som særligt ift. huslejefastsættelse og markedsføring efter den aktuelle efterspørgsel, giver mig og mit team stor værdi, udtaler Kasper Bøtcher, der er indehaver af Danbolig Aarhus Projektsalg og Udlejning.

– Det handler jo om at skabe mere forretning, få boliger udlejet i rette tid og til den rigtige pris. Det er det vi lever af, og det er det, værktøjet hjælper os til at gøre. Rapporteringen bliver også nemmere. Vi sparer simpelthen tid, og annoncerer og sætter huslejeniveauer klogere og efter markedet lige nu og her. Det er nemt at arbejde med og navigere rundt i, og der er mulighed for at filtrere data ned til mindste detalje, altså helt ned på gadeniveau, siger han.

Udviklingen er vendt på hovedet

Tilbage i december nåede tomgangen på lejeboligmarkedet det laveste niveau i 13 år, men i første kvartal af 2023 er tomgangen steget med 0,6 procentpoint i forhold til sidste kvartal. Dermed er tomgangen nu over det gennemsnitlige niveau for perioden 2000-2023, viser både BoligPortals egen data og tal fra brancheorganisationen Ejendomdanmark.

Ifølge Anders Hyldborg kan det omskiftelige marked være vanskeligt at navigere i uden adgang til data.

– I en foranderlig tid er data den vigtigste rettesnor for, hvor markedet bevæger sig hen, og indsigten medvirker til, at man kan være på forkant. Jeg er glad for, at vi kan bidrage til, at udlejere fremover mere effektivt kan træffe de rette beslutninger funderet i data. Efterspørgslen er stadig meget høj efter lejeboliger, men det handler om at udnytte det endnu klogere – nu og i fremtiden, siger Anders Hyldborg.