I oktober 2022 blev en helhedsplan for et 52 hektar stort areal ved Over Hornbæk i Randers vedtaget. I helhedsplanen udlægges området til omkring 250 nye boliger.
Nu rykker første etape med knap 140 nye boliger nærmere. Bag projektet står anpartsselskabet Lindegaarden Randers ved Niels Vinderslev.
Ejendomsudvikleren har måttet trække store veksler på tålmodigheden, hvis man skal tro Erik Bo Andersen fra den lokalpolitiske liste Østbroen.
Læs også: Randers får ny arkitekturpolitik: – Vi skal stille nogle krav
– Jeg forstår godt, hvorfor vi som kommune ligger dårligt på de forskellige lister om erhvervsvenlighed. Fra ansøgningen til denne lokalplan, til at vi står her med et lokalplanforslag, der bare skal sendes ud i høring, der er gået næsten fire år. Det er simpelthen ikke godt nok, sagde han på byrådsmødet.
– Nu er den jo ikke engang vedtaget, og det sker jo så først om flere måneder efter en høring. Og såfremt politikerne siger ja til at vedtage den endelige lokalplan, som vi selv har været med til at sætte i gang, og i denne sag ikke ødelægger det forhandlingsrum, der er mellem udvikler og udstykker. For det er jo sket før.
– Det har jo så også betydet ekstra ventetid, ligesom jeg er med på, at forvaltningen har stillet urimelige krav til udvikler i lokalplansprocessen. Jeg har haft ham i røret rigtigt mange gange, sagde Erik Bo Andersen på byrådsmødet.
Læs også: Birch Ejendomme får grønt lys til 100 nye boliger ved Randers
Heller ikke Louise Høeg (V) var voldsomt imponeret over lokalplanprocessens varighed.
– Vi vil rose investoren for vedholdenhed i denne sag, sagde hun og påpegede, at det ikke har været “en nem omgang” for investoren.
Nu skal lokalplanforslaget så i offentlig høring i otte uger. En kommende lokalplan skal give mulighed for, at der kan bygges 63 parcelhuse, 12 rækkehuse og etagebyggeri med 64 lejligheder i et seniorbofællesskab.
Parcel- og rækkehuse opføres i et-to etager, mens seniorboligerne opføres i to etager. Seniorbofællesskabet opføres som to boligkarréer, der hver omkranser et centralt gårdrum, der kan overdækkes. Imellem de to boligkarréer skal der indrettes et fælles udendørs opholdsareal og eventuelt et fælleshus med tilhørende parkering.
Læs også: Pensionskasse løfter sløret for kontor- og boligprojekt i Flodbyen Randers
Det sydlige område bliver et traditionelt boligområde, mens den nordlige del formes som trelænget gårdbebyggelse.
Boligerne placeres i syv forskellige enklaver med hver sit karaktertræk. Enklaverne omkranses af afskærmende beplantning, og hver enklave har sine egne plantetyper, der adskiller sig i farver og former fra de andre enklaver. Beplantningen skal derved bidrage til, at hver enklave får sin egen identitet.
Lokalplanen strækker sig over et areal på omkring 20 hektar, som ligger i landzone og aktuelt anvendes som landbrugsareal.