Byggeriet af en ny skole i Hejnsvig var første gang en del af budgetforliget for 2020, hvor der i alt blev afsat 65 millioner kroner til projektet.
I januar 2022 stod det klart, at det ikke var nok. Billund Kommune afsatte efterfølgende 71,2 millioner kroner til projektet og indgik aftale om finansiering fra fonde med i alt 3,8 millioner kroner, så den samlede pris nu lød på 75 millioner kroner.
Skolebyggeriet blev udsat i et år i håb om, at de stigende priser inden for byggeriet ville falde tilbage til et mere normalt niveau. Det har – i hvert fald indtil videre – ikke vist sig at holde stik.
Kommunens forvaltning har efterfølgende genoptaget projekteringen af skolebyggeriet og indgået kontrakt med Pluskontoret Arkitekter som ny totalrådgiver med OBH Rådgivende Ingeniører som underrådgivere.
Totalrådgiverens første opgave i projektet har været at kvalificere det oprindelige dispositionsforslag fra 2022 og herunder revurdere projektets økonomi. Og der er dårligt nyt.
Aktuelt ser regningen for skolebyggeriet ud til at lande på 91,3 millioner kroner. Dermed er prisen 40 procent højere end de 65 millioner kroner, der oprindeligt var budgetteret med.
Ifølge JyskeVestkysten arbejdes der dog videre med projektet.
– Udvalgets indstilling er, at vi skal videre med projektet. Hvor mange penge, det eventuelt kommer til at dreje sig om, kan vi ikke sige noget om, inden der har været en licitation, siger formanden i børne- og familieudvalget i Billund Kommune, Bjarne Larsen (V), til JydskeVestkysten.
Ifølge et notat fra kommunen er der to hovedårsager til prisstigningen. For det første overstiger de generelle prisstigninger i bygge- og anlægsbranchen den kompensation, der er indarbejdet i anlægsprojektet igennem almindelig pris- og lønregulering.
For det andet er priserne på nedrivning er steget kraftigt, siden det oprindelige projekt blev vedtaget. Det forventes, at prisen på nedrivningen stiger med 3,3 millioner kroner, hvilket primært skyldes nye lov- og certificeringskrav for nedrivning.
Som helhed budgetteres der aktuelt med godt 69 millioner kroner til håndværkerudgifter, knap 8 millioner kroner til byggeplads og uforudsete udgifter, lidt under 10 millioner kroner i udgifter til rådgivere og endeligt knap 4,5 millioner kroner til omkostninger i øvrigt.
Det endelige licitationsresultat kendes dog først i april 2025, hvor den endelige økonomi kan gøres op.
Den kommende skole skal have plads til 200 elever. Projektet forventes udbudt i februar 2025.