Ifølge Århus Stiftstidende er der mørke skyer i den politiske horisont for byudviklingsprojektet Marienlyst nord for Tilst i Aarhus.
Svenske Heimstaden indgik i 2022 et joint venture med det daværende Stadt, som efterfølgende har skiftet navn til Marienlyst Aarhus 2 ApS, om at investere i den nye bydel.
Kort før jul så det ud til, at projektet var kommet et stort skridt nærmere realisering, da betingelserne i selskabets købsaftale med Aarhus Kommune om 12,5 hektar jord var opfyldt.
I januar kom der dog malurt i bægeret, da JP Aarhus kunne afsløre, at aftalen mødte kritik fra andre udviklere.
Aktuel er problemet en aflyst vejforbindelse fra Viborgvej til Søftenvej, der skulle anlægges for 225 millioner kroner. Det viste sig, at vejen ville blive dobbelt så dyr, og derfor blev den droppet.
Dermed er en væsentlig forudsætning for udviklingen af området forsvundet, mener et flertal bestående af Venstre, Konservative, SF, Danmarksdemokraterne og Enhedslisten, skriver Århus Stiftstidende.
Ifølge avisen er partierne derfor imod de nuværende planer, og Socialdemokratiet alene har ikke nok mandater til at få projektet stemt igennem.
På et byrådsmøde i januar problematiserede flere byrådsmedlemmer desuden, at en kommende skole i området er placeret tre kilometer fra idrætsfaciliteter og dermed i hver sin ende af bydelen.
– Den har vi heller ikke forstået, og jeg har også forstået, at man har drøftet det på magistraten og ikke fået nogle helt tydelige og klare svar. Så her har vi brug for at blive klogere. Vi har også brug for at blive klogere på at se på alternative løsninger omkring den her vejføring. Det er afgørende, at vi får den del løst, sagde medlem af teknisk udvalg, Gert Bjerregaard (V), på byrådsmødet i januar.
Hårdere i kritikken var forperson for Teknisk Udvalg, Solveig Munk (EL).
– Og den oprindelige tåbelige ide med at lægge skolen længst væk fra boligområderne og adskilt fra idrætsområdet består tilsyneladende stadig. Det er for, at investor ikke skal afgive arealer til offentlige formål og dermed få mindre indtjening, end hvis han bygger boliger, så vidt forstået. Og det er da bestemt ikke acceptabelt. I 2021 foreslog Enhedslisten at droppe projektet – det standpunkt har vi stadig, sagde hun på byrådsmødet.
Politikerne i teknik- og miljøudvalget skal den 7. maj tage stilling til sagen på et møde, hvor Marienlyst fylder godt op i dagsordenen. Ud af syv punkter omhandler de tre den nye bydel.
Politikerne skal både godkende vilkårerne for salg af arealet, den ændrede trafikstruktur uden vejforbindelsen mellem Viborgvej og Søftenvej og endeligt et kommuneplantillæg, der skal fastlægge de konkrete rammer for udviklingen.
Som helhed strækker området sig over et areal på 184 hektar ved Marienlystvej og Blomstervej mellem Skejby, Aarhus V og Tilst.
Udviklingsplanen for området har Aarhus Kommune udarbejdet i samarbejde med Tækker Group, Alfa Development, det daværende Stadt, Omnia Invest og C.F. Møller Architects.
Planen skitserer en helt ny bydel med plads til 12.000-14.000 indbyggere, og den muliggør en bebyggelse på op til 738.000 kvadratmeter for området som helhed.