Peter Hartvigsen, stifter af og administrerende direktør i Kobots.
Peter Hartvigsen, stifter af og administrerende direktør i Kobots. Foto: PR.

I mange år er der sket meget lidt forandring i arbejdsmetoder og værktøjer på byggepladsen. Men robotter i byggeriet står inden længe klar til at overtage usunde opgaver fra håndværkerne, lyder det i en pressemeddelelse fra Kobots, der udvikler stemmestyrede teknologier blandt andet til byggebranchen..

– Der er meget få håndværkere, der bliver i byggebranchen længere end til 50-års alderen. De bliver pedeller, sælgere, lærere i stedet. Eller robot-iværksættere som mine kolleger og jeg er blevet, udtaler Peter Hartvigsen, stifter af og administrerende direktør i Kobots, i meddelelsen.

– Jeg er selv uddannet tømrer, og en stor del at ingeniørteamet bag Kobots har faktisk en erhvervsuddannelse bag sig.Vi er tre tømrere, en klejnsmed og en elektriker. Det gør, at vi har en helt anderledes tilgang og forståelse for branchen. Det er også et godt eksempel for de unge mennesker der fravælger erhvervsuddannelserne i disse år, at de kan se at der er nye løsninger på vej og en fremtid der kan ende et helt andet sted en man kan forstille sig som ung lærling.

Robotter i byggeriet falder på et tørt sted

Peter Hartvigsen har drevet tømrervirksomhed i 15 år, og derfra kunne han se, at håndværkerne manglede et mere automatiseret alternativ til den måde, eksempelvis opsætning af gipsvægge typisk foregår på i dag – to tømrere arbejder i hold, hvor den ene skærer til, og den anden monterer. Mellem 70 og 80 procent af alle materialer, som virksomheden fik fra trælaster, bearbejdes i dag manuelt på selve byggepladsen.

– Jeg fandt ud af, at der ikke rigtig fandtes nogle løsninger, som virkede i et tømrerperspektiv. De gjorde ikke nok ved effektiviteten, så de var ikke rentable for håndværksmesteren at investere i. Men når vi kan bruge stemmen til at betjene værktøjer og software, mens vi bruger hænderne til noget andet, så kan vi blive mere effektive. Derfor opfandt vi tilskæringsrobotten Amigo, som er en ”ven”, man har med på arbejde, der hjælper med alt det støvede, støjende, tunge og bøvlede arbejde, forklarer Peter Hartvigsen.

Januar-event giver robot-overblik til byggeriet

Der er et markant stigende fokus på automatisering og digitalisering i bygge- og anlægsbranchen i disse år, og det pibler frem med nye robotteknologier og automationsløsninger. De kan forebygge nedslidning, og de kan også gøre denne branche mere attraktiv for kvinder, når jobbene i denne boldgade bliver fysisk mindre krævende, lyder det fra Kobots i pressemeddelelsen.

De to Innovationsnetværk RoboCluster og InnoBYG samt klyngen BYG FYN, inviterer derfor i 30. januar 2020 på studietur til ”Danmarks robothovedstad” Odense. Rundturen byder på indsigt i hvordan robotter anvendes i byggebranchen, samt hvilke tendenser, der er fremherskende i udviklingen og skaber værdi i bygge- og anlægsbranchen. Deltagerne får også mulighed for selv at afprøve nogle af de nye teknologier som inspiration til deres eget arbejde, heriblandt Kobots nye robot.

Fælles for nye teknologier, at de kan medvirke til et mere effektivt byggeri med kortere byggetid, færre fejl og mindre materialespild. I fagbladet 3F vurderer Dansk Byggeris Erhvervs- og brancheservice, Michael H. Nielsen, at potentialet et kæmpestort.

– En optimeret produktionsproces er en fordel for både medarbejderne og arbejdsgiverne. Vores udfordring er, at byggebranchen er en konservativ branche, og vi skal have de nye teknologier udbredt i de mange små og mellemstore virksomheder. Mange af de helt store entreprenører er allerede rigtig langt fremme, siger Michael H. Nielsen til fagbladet 3F.

Hos Kobots oplever man et marked, der er meget parate til at automatisere. Interessen kommer fra såvel danske som udenlandske entreprenører, der arbejder i Danmark. Der er således stor interesse om den stemmestyrede tilskæringsrobot, allerede før den i starten af januar kan købes eller lejes i byggemarkederne.

– Det har overrasket mig, hvor stærkt det faktisk er gået. Det kan tage tid at sparke døre ind og gøre sig bemærket – det var jeg indstillet på – men det har slet ikke været nødvendigt. Vi har bare skullet vise robotten frem, så folk kunne se, hvad den kunne, og så har interessen været der fra start, fortæller Peter Hartvigsen.

Han oplever på ingen måde byggebrancen som konservativ eller tøvende, når det er noget der virker og giver værdi.

– Myten om konservatisme i byggeriet kommer af, at branchen ikke har set noget, der virkelig virker før nu. Det er også naturligt at være tøvende, hvis man ikke kan se ideen eller er i tvivl om noget virker. Og det er præcis det, der er forskellen på det, som vi laver og så de andre løsninger, der er for bøvlede at anvende.

Tre gange hurtigere – og mindre materialespild

Med Amigo kan én tømrer via en app kommunikere med den stemmestyrede tilskæringsrobot, der efter præcise, korte instrukser leverer millimeter præcise skæringer af alle slags plader, så tømreren blot skal sætte pladerne op. Og resultaterne er ikke til at tage fejl af: Der opnås en effektivitetsforøgelse på op til 300 procent eller tre gange hurtigere udførelse.

Amigo fremmer også bæredygtighed i byggeriet, i og med, at den husker mængden af materiale, der er brugt, og oplyser om, hvilke rester der kan bruges til nye tilskæringer i stedet for blot at tage en ny plade. Alt spild dokumenteres digitalt, og Kobots forventer, at disse oplysninger vil være med til at reducere mængden af materialespild med ca. 30 %. Og mindre spild betyder samtidig mindre transport af byggematerialer og udledning af CO2.

Tilskæringsrobotten vejer samlet cirka 47 kilo og efter reglerne kan robotten transporteres i tre enheder af maksimum 16 kilo for eksempel i en trailer. Håndværkerne kan samle robotten ude på byggepladsen på under 10 minutter. Og så kan den automatiske tilskæring af eksempelvis gipsplader begynde.