Sådan skal fremtidens midtby i Viborg se ud

I dag blev det offentliggjort, hvordan fremtidens midtby i Viborg skal se ud. Vinderforslaget fra Marianne Levinsen Landskab skal revitalisere den historiske bymidte.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

I de kommende år vil en række af de historiske byrum Domkirkekvarteret i Viborg blive opdateret. Et arbejde som er muliggjort af en stor donation på 47 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Det skriver Viborg Kommune i en pressemeddelelse i anledning af, at kommunens borgmester, Ulrik Wilbek (V), i dag kunne løfte sløret for de konkrete planer.

Han præsenterede således vinderne af arkitektkonkurrencen om en helhedsplan for Domkirkekvarteret.

Vinderforslaget er udarbejdet af Marianne Levinsen Landskab i samarbejde med Christine Waage Rasmussen, Jesper Kongshaug, Lundgaard og Tranberg arkitekter og Wissenberg.

– Vinderforslaget viser en god forståelse for Viborgs historie og for de steder, som skal omdannes. Derfor vil ændringerne også gøre Domkirkekvarteret endnu mere attraktivt for både beboere og turister, sagde Ulrik Wilbek.

Domkirkekvarteret ligger midt i det, der engang var et dramatisk istidslandskab, og vinderforslaget binder ifølge kommunen kvarterets mange selvstændige by- og haverum sammen, men understreger samtidig deres særlige karakterer.

Gammeltorv og Stænderpladsen vil stå frem som samlingsrum for byen og være omdrejningspunkterne i Viborgs nye kulturkvarter. Projektet har fokus på bæredygtighed og mange af de materialer, der allerede er i kvarteret, genanvendes, så historien også helt håndgribeligt taler med.

Byens hjerte

Med præsentationen af vinderprojektet, begynder arbejdet nu for alvor med at omdanne visionerne til virkelighed, og det vindende arkitektteam ser frem til at det arbejde for alvor går i gang.

– Domkirkekvarteret er byens hjerte og kulturelle mødested. Området er tæt sammenvævet med den omkringliggende by, og skal fremstå med sin egen karakter med bevarede gamle træer, genbrugte brosten, stemningsfuld belysning, ny møblering og plads til leg. Kvarteret har potentiale til at blive et genopdaget og attraktivt område for byens borgere, og samtidig være en ny styrket national og international destination; et historisk, unikt og attraktivt byrum med oplevelser for alle,  siger arkitekt Marianne Levinsen.

Projektet vil bidrage yderligere til de markante ændringer i Domkirkekvarteret i Viborg, der udover opdateringen af byrum og pladser også tæller et nyt velkomstcenter til rejsende på hærvejen og åbningen af Viborgs nye bymuseum, Museum Wibergis.

Fakta om vinderne af arkitektkonkurrencen

Team Marianne Levinsen Landskab

Totalrådgivere, ide og designansvarlige: Marianne Levinsen Landskab

Underrådgivere: Ingeniører: Wissenberg

Belysningsdesign: Jesper Kongshaug

Konsulenter: Bevaringsværdier og restaureringsholdninger, vedr. landskab: Christine Waage Rasmussen, landskabsarkitekt, Ph.D

Bevaringsværdier og transformation i forbindelse med bygninger: Lundgaard & Tranberg Arkitekter, ved partner Mikkel Kjærgård Christiansen

Trafikale strategier: Urban Creators