Arkitektkonkurrence om en helhedsplan for domkirkekvarteret i Viborg

Helhedsplanen for domkirkekvarteret i Viborg har et budget på 150 millioner kroner. Med en fondsbevilling rykker en arkitektkonkurrence nærmere.

En bevilling fra A.P. Møller Fonden på 47 millioner kroner gør det muligt at realisere visionerne for domkirkekvarteret i Viborg. Det skriver Viborg Kommune i en pressemeddelelse.

Pengene skal bruges til skabe et byrum, der samler det kulturelle kraftcenter omkring Domkirken.

– Jeg er meget glad for den flotte donation fra A.P. Møller Fonden, som betyder, at vi nu kan fuldende udviklingen af domkirkekvarteret og dermed gøre Viborgs historiske centrum endnu mere attraktivt for både turister og borgere i Viborg Kommune, siger borgmester i Viborg Kommune, Ulrik Wilbek (V).

En del af bevillingen er en arkitektkonkurrence om en helhedsplan for hele domkirkekvarteret.

– Domkirkekvarteret er på mange måder hjertet af Viborg, og derfor er det vigtigt, at vi får skabt en sammenhængende løsning, som vi kan glæde os over mange år fremover. Der ligger allerede en overordnet plan og en tidsplan for, hvad der skal ske i området, men med donationen fra A.P. Møller Fonden får vi nu mulighed for at realisere alle det store projekts byrum og udearealer, siger Ulrik Wilbek.

Stænderpladsen i domkirkekvarteret i Viborg. Foto: Vivi Sjøner.

Bevillingen på 47 millioner kroner er øremærket flere sammenhængende projekter, der omfatter Stænderpladsen, Hans Tausens Minde, Bispestien, Margretheplænen, Gammeltorv og Gråbrødre Kirkestræde.

Det største delprojekt bliver opgraderingen af Stænderpladsen, der med sin centrale placering har potentiale til at blive et grønt ankomst- og samlingssted for domkirkekvarteret.

Ambitionen er, at der her skabes et grønt byområde, der samtidig formidler stedets historie om magt og demokrati gennem virtuelle og fysiske virkemidler.

Større vision

Ligesom de øvrige projekter er omdannelsen af Stænderpladsen en del af en større vision for domkirkekvarteret i Viborg, der også inkluderer udvikling af et nyt Viborg Museum, et Velkomstcenter for hele Hærvejen, flere og større udstillingsrum for Skovgaard Museet og aktivitetsmuligheder for Unesco Creative Space i Viborgs gamle rådhus.

Udover bevillingen fra A.P. Møller Fonden vil Viborg Kommune også bruge adskillige millioner på domkirkekvarteret i de kommende år, der foreløbigt har et budget på omkring 150 millioner kroner.