Tina Hedegaard, forretningsdirektør i Nybolig. Foto: PR.
Tina Hedegaard, forretningsdirektør i Nybolig. Foto: PR.

Fra april til maj steg boligsalget i Danmark med samlet 21,8 procent. Det viser nye handelstal fra Boligsiden. Fremgangen gør sig gældende på tværs af boligtyper. Mens hussalget steg med 23,8 procent, steg salget af ejerlejligheder og sommerhuse med henholdsvis 11,4 og 28,5 procent.

– Der har været lang vej op fra det dyk, markedet tog i anden halvdel af 2022 og starten af 2023. Selvom renteniveauet fortsat er højt, er både handelsaktiviteten og priserne nu godt på vej op igen. Det understreger med al tydelighed, at optimismen i den grad er tilbage på det danske boligmarked, siger Tina Hedegaard, der er forretningsdirektør i Nykredit Mægler, som er hovedkontor for Nybolig.

Fremgangen i boligsalget er markant i hele landet. Alene i Region Hovedstaden, der har den højeste koncentration af ejerlejligheder, steg lejlighedssalget med 9,4 procent fra april til maj. Mest markant er udviklingen i Region Syddanmark, hvor boligsalget steg med samlet 32,3 procent.

Mens hussalget i den grad har gjort comeback og nu ligger 0,9 procent over gennemsnittet for maj i perioden 2015-2019, det vil sige inden corona, hvor boligsalget boomede, ligger salget af lejligheder fortsat 20 procent under gennemsnittet for maj måned i samme periode.

LÆS OGSÅ: MÆGLER FORVENTER FORTSAT STIGENDE BOLIGPRISER I JUNI

– Når lejlighedssalget fortsat ligger et godt stykke under det niveau, vi kender for maj måned, skal det formentlig ses i sammenhæng med, at mange lejlighedsejere stadig er tilbageholdende med at sætte til salg. Det indskrænker alt andet lige udbuddet. Interessen blandt køberne er til gengæld stigende, siger Tina Hedegaard.

Og det er netop ikke kun boligsalget, der er i fremgang i øjeblikket. Også salgspriserne er stigende. Seneste tal fra Boligsidens Markedsindeks viser således, at salgspriserne i maj steg for tredje måned i træk på tværs af både huse, ejerlejligheder og sommerhuse.

Med en stigning på 0,9 procent fra april til maj (2,8 procent siden februar), nærmer huspriserne sig dermed nu så småt niveauet for november sidste år. Samtidig er lejlighedspriserne den seneste måned steget med 1,9 procent (3,9 procent siden februar), og er nu på det højeste niveau siden oktober sidste år. Og endelig er sommerhuspriserne steget med 2,4 procent fra april til maj (6,3 procent siden februar), og er meget tæt på niveauet for samme tidspunkt sidste år.

– Sommervejret i øjeblikket gør allerede meget for at bringe smilet frem. Og med de her tal bliver de sidste panderynker glattet ud. Nok går det igen mod mørkere tider fra næste fredag, men seneste udvikling giver mig god grund til at tro på, at det ikke gælder boligmarkedet, hvor vi bør have det værste bag os, siger Tina Hedegaard.

Udvikling i boligsalget fra april til maj 2023 (procent)

Boligtype →

Region ↓

Villaer og rækkehuse Ejerlejligheder Sommerhuse Alle boligtyper*
Hovedstaden 27,2 procent 9,4 procent 42,9 procent 20,2 procent
Midtjylland 13,6 procent 10,6 procent 28 procent 14,7 procent
Nordjylland 23,9 procent 12,3 procent 14,3 procent 22 procent
Sjælland 23,5 procent 17,6 procent 22,6 procent 21,8 procent
Syddanmark 31,6 procent 26,4 procent 37,3 procent 32,3 procent
Hele landet 23,8 procent 11,4 procent 28,5 procent 21,8 procent

*Alle boligtyper dækker over villaer, rækkehuse, ejerlejligheder, fritidsboliger, kolonihaver, andelsboliger, landejendomme, helårsgrunde, fritidsgrunde og lystejendomme. Kilde: Boligsidens handelstal.