Stabil vækst i installationsbranchen

Vækst i installationsbranchen trækkes især af de mellemstore virksomheder. Det viser en ny regnskabsanalyse fra Deloitte og Tekniq Arbejdsgiverne.

El-installatører, VVS-installatører og teknikentreprenører fortsatte i 2018 væksten og øgede omsætningen med seks procent til over 52 milliarder kroner.

Det viser den årlige regnskabsanalyse, som er udført af Deloitte i samarbejde med brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne, skriver brancheorganisationen i en pressemeddelelse.

Af den fremgår det videre, at 88 procent af installationsvirksomhederne havde overskud i 2018 mod 85 procent året før.

VVS-installatørerne havde den største fremgang i omsætningen på 7 procent, mens el-installatørernes vækst var på 4,3 procent. Beskæftigelsen i branchen steg samlet med 4,4 procent i 2018, og branchen havde ved udgangen af året over 47.000 ansatte.

Dæmpet optimisme

– De mellemstore virksomheder præsterer den bedste indtjening, og på trods af generel fremgang har især de større installatørvirksomheder fortsat en udfordring på indtjeningssiden, siger Mads Graves, der er direktør i Tekniq Arbejdsgiverne, som repræsenterer 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Han ser derfor med dæmpet optimisme på resultaterne for 2018.

– Virksomhederne har fortsat travlt, men væksten ser ud til at flade ud, og derfor skal virksomhederne blive endnu bedre til at drive forretningen klogt, fastslår Mads Graves.

Effektiv projektstyring

Ifølge René Andersen, der er brancheleder i Deloitte, tyder det netop på, at installationsvirksomhederne har fået bedre styr på forretning, projekter og omkostninger.

– Installationsvirksomhederne formår tydeligvis at styre de store projekter mere effektivt. Dermed er langt de fleste virksomheder i branchen godt polstret til at stå imod de kommende års udfordringer, mener René Andersen.

Han finder det positivt, at væksten i installationsbranchen fortsætter, og at indtjeningen nu i højere grad end tidligere følger med på trods af stærk konkurrence og generel mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Tilbage på vækstsporet

Ifølge Deloitte-analysen steg el-installatørernes gennemsnitlige driftsresultat med 5,8 procent til 55.700 kroner per medarbejder i 2018. Tendensen er, at el-installatørerne er tilbage på vækstsporet efter et par stille år.

VVS-installatørerne øgede i gennemsnit driftsresultatet til godt 76.000 kroner per medarbejder.

Teknikentreprenørerne halter fortsat efter el-installatører og VVS-installatører, når det gælder indtjening. Selv om det gennemsnitlige driftsresultat per medarbejder steg til 21.700 kroner, så er det fortsat under halvdelen af driftsresultatet per medarbejder blandt de øvrige installationsvirksomheder.

Der indgår i 647 regnskaber fra el-installatører i analysen, 602 regnskaber fra VVS-installatører og seks regnskaber fra teknikentreprenører.