Administrerende direktør i Stark, Britta K. Stenholt. Foto: Anders Hviid.
Administrerende direktør i Stark, Britta K. Stenholt. Foto: Anders Hviid.

Ifølge Starks årlige bæredygtighedsundersøgelse mener 68,7 procent af danskerne, at de mangler kendskab til bæredygtige alternativer, når de skal købe byggematerialer.

Undersøgelsen er foretaget blandt 5.619 af kædens private kunder. Efter ”manglende kendskab” har de adspurgte svaret ”svært at gennemskue” som den største udfordring ved bæredygtigt byggeri.

Ifølge en pressemeddelelse fra Stark kommer undersøgelsen efter et år, hvor klima og bæredygtighed for alvor er kommet på dagsordenen. Derfor kommer det heller ikke bag på administrerende direktør i Stark, Britta K. Stenholt, at danskerne gerne vil bidrage til et mere bæredygtigt byggeri.

Velviljen i befolkningen skal dog hjælpes på vej, og derfor er man er nødt til at kigge på, hvordan bæredygtige løsninger kan blive det naturlige valg, når der vælges byggematerialer, mener hun.

– Det skal være nemmere at bygge efter bæredygtige principper, både for den professionelle håndværker og den private selvbygger. Det er et af vores helt store fokusområder de kommende år. I dag findes der et hav af bæredygtighedscertificeringer, og det kan være svært at navigere i. Derfor har vi brug for forenklede guides og konkrete anbefalinger, som gør det lettere at bygge bæredygtigt. Samtidig skal vi styrke vores rådgivningsdel, så kunderne får hjælp til at vælge bæredygtigt, udtaler Britta K. Stenholt i pressemeddelelsen.

Det er et kendt faktum, at byggeriet står for næsten 40 procent af den globale CO2-udledning årligt, heraf kommer de 11 procent fra den indlejrede CO2 i byggematerialer, viser tal fra World Green Building Council (WorldGBC).

Kunder har bæredygtighed i baghovedet

Af undersøgelsen fremgår det, at de adspurgte generelt er positivt stemt overfor bæredygtigt byggeri. Således mener 62,7 procent, at det vil være en stor fordel for samfundet, miljøet og klimaet, hvis bæredygtigt byggeri vinder frem.

En anden interessant konklusion er, at 44 procent af de adspurgte ofte, meget ofte eller altid tænker på bæredygtighed, når de køber byggematerialer, hvilket er en lille stigning i forhold til samme måling sidste år.

Ifølge Britta K. Stenholt vidner det om, at der stadig er et stykke vej med udbredelsen af bæredygtighed i byggeriet.

– Vi kigger indad og vil tage et ansvar ved at hjælpe vores kunder endnu bedre. I STARK har vi netop åbnet Danmarks første DGNB-certificerede trælast, og vi er optaget af at uddanne bæredygtighedseksperter, som kan hjælpe både kunder og sælgere i vores forretninger med at svare på komplekse spørgsmål. Derudover er vi medlem af blandt andet Green Building Council Denmark og FSC, så vi kan holde vi os ajour med de krav og kriterier, der stilles af vores kunder, siger hun.

Undersøgelsen er foretaget af analysefirmaet A&B Analyse blandt Starks kunder. Formålet med Starks bæredygtighedsundersøgelse er at afdække emnet bæredygtighed i byggebranchen, både blandt private selvbyggere og set fra håndværkernes perspektiv i de små og mellemstore virksomheder.