Stort teglværk satser på miljøvenlige mursten

Egernsund Wienerberger omlægger det største teglværk til udelukkende at producere den nye og optimerede miljøvenlige mursten kaldet LESS.

Egernsund Wienerberger omlægger deres største teglværk til udelukkende at producere den nye, optimerede miljøvenlige serie af mursten kaldet LESS. Det oplyser teglvirksomheden i en pressemeddelelse.

– Som en del af teglbranchen er vi meget bevidste om, vi er selvfølgelig skal være en del af løsningen på vores globale CO2-udfordring. Derfor investerer vi massivt i udviklingen af fremtidens tegl og produktionen heraf, udtaler Andreas Christensen, der er ansvarlig for produktionen på Vesterled Teglværk og Regional Operation Director.

På Egernsund Wienerbergers største teglværk Vesterled i Sønderborg producerer man i dag både de traditionelle, massive mursten og den miljøvenlige murstensserie LESS.

Fordelingen har været sådan, siden virksomheden for tre år siden lancerede den første udgave af den klimavenlige mursten. Fra den 1. maj i år overgår Vesterled imidlertid til udelukkende at producere LESS.

Vesterled Teglværk, der per 1. maj stopper al produktion af traditionelle mursten. Teglværket overgår til udelukkende at producere den miljøvenlige mursten, LESS. Foto: Egernsund Wienerberger.
Vesterled Teglværk, der per 1. maj stopper al produktion af traditionelle mursten. Teglværket overgår til udelukkende at producere den miljøvenlige mursten, LESS. Foto: Egernsund Wienerberger.

– Vi har i over 20 år arbejdet målrettet med energieffektivisering og med at nedbringe CO2-udledningen. Med en fokuseret indsats og gennem teknologisk innovation, procesoptimering og store investeringer er vi nået langt, og nu går vi altså hele vejen ved at omlægge al produktion til LESS, fortæller Andreas Christensen.

– Det kan forekomme offensivt, at vores største produktionsenhed og halvdelen af vores danske produktion omstilles til LESS. Men vi gør det for at signalere, at vi vil den grønne omstilling og vise, at vi tør gå forrest. Som landets største teglvirksomhed påhviler der os et ansvar for at gøre alt, hvad vi kan, for at bidrage til den grønne omstilling i byggeriet på en hensigtsfuld om end ambitiøs måde.

Ny miljøvenlig mursten reducerer 70-90 procent CO2 i produktionen

I 2020 introducerede Egernsund Wienerberger murstenen LESS – den mere klimavenlige pendant til den traditionelle blødstrøgne mursten.

Virksomheden har siden da arbejdet målrettet på at videreudvikle og optimere den miljøvenlige mursten og er nu klar til at præsentere byggeriets aktører for en optimeret udgave.

– Den nye LESS-mursten har ligesom sin forgænger alle egenskaber fra den massive sten; der er ikke gået på kompromis med hverken kvalitet eller holdbarhed. Til gengæld har vi formået at reducere materialeforbruget med 15 procent og ved samtidig at brænde med biogas reducerer vi CO2-udledningen i produktionen med 70-90 procent sammenlignet med en traditionel mursten produceret med naturgas, fortæller Andreas Christensen.

Andreas Christensen, der er ansvarlig for produktionen på Vesterled Teglværk og Regional Operation Director. Foto: Egernsund Wienerberger.
Andreas Christensen, der er ansvarlig for produktionen på Vesterled Teglværk og Regional Operation Director. Foto: Egernsund Wienerberger.

Den optimerede LESS-mursten lanceres i april og vil erstatte den første version med de tre huller.

Andreas Christensen understreger behovet for, at alle aktører bidrager til at reducere CO2-udledningen, men han påpeger samtidig, at byggeriet ikke behøver at genopfinde den dybe tallerken.

– Vi tror på, at meget kan hentes ved almindelig procesoptimering og større fokus på at bygge med langtidsholdbare løsninger, der hverken kræver stor vedligeholdelse eller udskiftning. Derfor omlægger vi produktionen og gør LESS – et eksisterende produkt, endnu mere relevant for fremtidens byggeri.

Det er Egernsund Wienerbergers mål at være klimaneutrale senest i 2050. Ud over kommende initiativer som skal bidrage til at nå målet, tester teglproducenten blandt andet elovne og kigger på CO2-fangst såkaldt Carbon Capture teknologi.

Fakta om ny miljøvenlig LESS-mursten

  • 15 procent mindre råmateriale
  • Reduceret CO2-udledning på 70-90 procent i produktionen
  • Brændes på 100 procent biogas
  • Udformes med ti små huller i midten – bevarer samtidigt format, kvalitet og holdbarhed som en traditionel mursten
  • Erstatter den oprindelige LESS-mursten med tre huller

Fakta om Vesterled Teglværk

  • Er beliggende i Sønderborg og Egernsund Wienerbergers største teglværk
  • De seneste 20 år har Vesterled reduceret energiforbruget med 29 procent og CO2-udledningen med 36 procent
  • Overgår fra den 1. maj til udelukkende at producere den miljøvenlige LESS-mursten

Kilde: Egernsund Wienerberger.