Byer er under konstant udvikling, men flere danske byer kæmper med tomme butikker og mangel på liv bymidten.
Andre steder opstår der nye muligheder for omdannelse, når store industrivirksomheder eller offentlige institutioner rykker ud af byen.
Det vil man gerne sætte fokus på i Holstebro, hvor et par store omdannelsesprojekter i form af sygehusgrunden og slagterigrunden gør problemstillingen højaktuel.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Holstebro Udvikling, som sammen med Holstebro Kommune, Holstebro Handelsstandsforening og Erhvervsforum Holstebro inviterer til Topmøde for Levende Bymidter.
– Der er talrige eksempler på, at man ved at tage de rigtige skridt og lægge de rette planer, kan skabe attraktive, bæredygtige og levende byer. Derfor har vi skabt et topmøde med fokus på levende bæredygtige byer, udtaler administrerende direktør for Holstebro Udvikling, Maj Brit Rosenmeyer Olsen.
Arrangementet afholdes den 11.-12. juni, og byder på en række personligheder inden for fremtidsforskning, arkitektur, tænketanke, politik, detailhandel og byplanlægning.
– Vi vil gerne være med til at skabe en forandring i den måde, vi tænker byer og bygninger. Byerne skal kunne noget mere og andet end i dag, så det er nødvendigt at gentænke, hvad vi bruger vores byer til og hvordan vi indretter dem. Og det er det, vi håber på at kickstarte med vores topmøde, siger Maj Brit Rosenmeyer Olsen.
National og international inspiration
Topmødet foregår med foredrag og oplæg med eksperter på området, der blandt andet fokuserer på, hvordan man gennem bæredygtig byfortætning og sociale fællesskaber kan skabe attraktive bymidter.
Andre fortæller, hvordan samarbejder mellem byer kan understøtte nye handelsoplevelser og spændende byrum, hvor mennesker trives og har lyst til at opholde sig.
– Vi vil forsøge at gøre deltagerne klogere på, hvordan vi skaber attraktive og bæredygtige bymidter med masser af liv. Hvordan vi kan forandre både byer, bygninger, mennesker og indhold, siger Maj Brit Rosenmeyer Olsen.
Deltagerne får også erfaringer og inspiration fra en international kontekst, for hvordan arbejder man med bæredygtig byudvikling i Norge, Spanien og andre steder i Europa.
150 udvalgte personer, der arbejder strategisk eller praktisk med byudvikling og detailhandel, politikere, arkitekter, embedsmænd er inviteret til at deltage i topmødet, som samtidig byder på indslag rundt omkring i Holstebro by.
– Vi er stolte af vores by og vil gerne involvere den i topmødet, men vi ser også topmødet som en vigtig mulighed for at netværke og drøfte perspektiver med andre mennesker, der brænder for byudvikling, siger Maj Brit Rosenmeyer Olsen.
Der er bindende tilmelding til topmødet den 19. maj. Man kan tilmelde sig og læse mere om arrangementet her.