Udbuddet af både lagerlokaler, butikker og kontorer fortsætter med at stige.
Det fremgår af det kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler, der udgives af erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk i samarbejde med Dansk Ejendomsmæglerforening og EjendomDanmark, som repræsenterer udlejere og administratorer af ejendomme.
Det skriver erhvervsportalen i en pressemeddelelse.
– Det samlede udbud på Ejendomstorvet.dk for alle tre kategorier erhvervslokaler ligger på det højeste i 2,5 år. Niveauet er dog kun det halve af udbuddet et par år inde i finanskrisen, da store dele af erhvervslivet var hårdt ramt. Men stigningerne i udbuddet har været vedvarende: Udbuddet af lokaler til lager og logistik er vokset seks kvartaler i træk, antallet af udbudte butikskvadratmeter er steget fem kvartaler i træk, mens omfanget af udbudte kontorlokaler er forøget gennem tre kvartaler, udtaler Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.
I øjeblikket er lige knap 10.300 erhvervslejemål og ejendomme over hele landet udbudt på Ejendomstorvet.dk.
– Centralbankernes kraftige rentestigninger kan mærkes i dansk økonomi, som de seneste kvartaler er begyndt at trække sig lidt sammen, og det er ikke helt så let at få afsat ledige erhvervslokaler som tidligere, siger Ole Hækkerup, administrerende direktør for Dansk Ejendomsmæglerforening.
Læs også: På ét år har Danmark fået en halv million kvadrameter flere tomme lagerlokaler
En tilsvarende vurdering kommer fra en mægler, som har fulgt ejendomsmarkedet i mere end tre årtier.
– Hvis vi ser bort fra Novo Nordisk, er der ikke meget blus på dansk økonomi. Beskæftigelsen er ved at flade ud, virksomhederne har ikke længere så travlt, og mange firmaer mærker den økonomiske tilbagegang i Tyskland og Sverige. Virksomhederne er derfor blevet mere forsigtige med at for eksempel indgå lejekontrakter om nye kontorer samt lokaler til lager, logistik og produktion – og detailhandlen kan mærke, at forbrugerne holder på pengene, siger Peter Winther, partner og storkundedirektør i Colliers International.
Han forventer dog ikke, at udbuddet af lokaler vil fortsætte opad i nævneværdig grad.
– En del af stigningen gennem de seneste kvartaler skyldes nemlig, at vi har haft meget nybyggeri af kontorer, særligt i København og Aarhus, og af lager- og logistikejendomme flere steder i landet. En stor del har været forhåndsudlejet, men når fx Danske Bank og Nykredit flytter ind i nybyggede lokaler, efterlader de nogle kontorer, som så skal lejes ud. Det næste par år kommer der imidlertid ikke lige så meget nybyggeri ud på markedet, og det vil trække i retning af lavere tomgang, pointerer Peter Winther.
Fakta om erhvervslokaler ved indgangen til 2024
· Det samlede udbud – for alle tre kategorier af erhvervslokaler – ligger på 3 procent, det højeste i 2,5 år, men under det seneste toppunkt på cirka 6 procent i årene 2011-14.
· Andelen af udbudte lokaler til lager/logistik/produktion er steget seks kvartaler i træk – fra 1,3 til 2,2 procent.
· Dermed er udbuddet af lagerlokaler det højeste i knap tre år – men stadig langt under toppunktet på 6 procent i 2011-12.
· Andelen af udbudte lokaler til butik/spisested/café/takeaway er steget fem kvartaler i træk – fra 2,7 til 3,1 procent.
· Udbuddet af butikslokaler toppede i midten af 2020 med cirka 3,5 procent.
· Andelen af udbudte kontorkvadratmeter er steget tre kvartaler i træk – fra 4,8 til 5,2 procent.
· Udbuddet af kontorlokaler var dobbelt så højt for 10 år siden, cirka 10,5 procent.
· Alene det seneste år er det samlede kontorareal vokset fra knap 27 til næsten 28 millioner kvadratmeter – det samlede areal til lager/logistik/produktion er forøget fra 76,4 til godt 78,6 millioner kvadratmeter. Forøgelsen skyldes især omfattende nybyggeri.
· Der er specielt bygget nye kontorlokaler i København og Aarhus, mens der især er opført lager-/logistikejendomme i Trekantområdet, i Aarhus/Østjylland samt vest og syd for København.
Kilde: Ejendomstorvet.dk.