På ét år har Danmark fået en halv million kvadrameter flere tomme lagerlokaler

Årsagen til er omfattende nybyggeri, men efterspørgslen på lagerlokaler er stadig stor, og tomgangen er historisk lav, påpeger to store erhvervsmæglere.

På fem kvartaler er antallet af udbudte eller tomme kvadratmeter til lager, logistik og produktion steget med 50 procent – fra lige under en million kvadratmeter til 1,5 millioner kvadratmeter. Det viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk.

– Umiddelbart kan det se skidt ud, men stigningen skal ses i lyset af, at den samlede bygningsbestand i samme periode er vokset med 1,6 millioner kvadratmeter. Når udbuddet ”kun” er vokset med rundt regnet en halv millioner kvadratmeter, betyder det altså, at virksomhederne har kunnet bruge 1,1 millioner ekstra kvadratmeter. I procent af den samlede bygningsmasse er udbuddet vokset fra 1,3 procent til 1,9 procent, og det er stadig lavere end i 2007, lige før finanskrisen ramte landet, udtaler Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk, i en pressemeddelelse.

På landsplan er lige knap 10.200 erhvervslejemål og ejendomme aktuelt udbudt via Ejendomstorvet.dk, heraf 1.372 lagerbygninger, logistikejendomme, fabrikshaller og værksteder, fordelt over hele Danmark.

To store erhvervsmæglere er godt tilfredse med nybyggeriet af lokaler til lager, logistik og produktion. Da finanskrisen satte ind, måtte masser af virksomheder lukke eller indskrænke, og tomgangen blev på få år tredoblet til 6 procent i 2011-12. Dét afskrækkede flere år frem virksomheder og investorer fra at bygge nyt i større målestok, lyder vurderingen.

Robin Rich, analysechef i Newsec Advisory. Foto: PR.
Robin Rich, analysechef i Newsec Advisory. Foto: PR.

Efterhånden lå finanskrisen og de rungende tomme haller dog langt tilbage, og der har gennem flere år været rift om lokalerne – blandt andet i kraft af øget nethandel og behov for mere lagerplads efter problemer med de internationale forsyningskæder i kølvandet på coronapandemien.

– Det øgede udbud er på ingen måde bekymrende, men afspejler, at der er blevet bygget rigtigt meget det seneste par år. Især i Trekantområdet, i Storkøbenhavn og for eksempel i Greve og Køge lige syd for København. Der er stadig stor efterspørgsel på lokaler og høj udlejningsaktivitet, selv om det ikke går helt lige så stærkt som i 2021 og 2022. Udbuddet ligger fortsat på et historisk lavt niveau, og virksomhederne har ikke så forfærdeligt meget at vælge imellem, påpeger Robin Rich, analysechef i Newsec Advisory.

Dragana Marina, analysechef i CBRE. Foto: PR.
Dragana Marina, analysechef i CBRE. Foto: PR.

– Vi har stadig god udlejningsaktivitet, og det øgede udbud af lokaler skyldes næppe kun nybyggeriet. Den store efterspørgsel har gjort det muligt at udleje ældre ejendomme samt lokaler på sekundære beliggenheder. Derfor bliver de nu markedsført igen, selv om ejerne måske havde opgivet at finde lejere og havde taget lokalerne af markedet, supplerer Dragana Marina, analysechef i CBRE.

– De seneste seks-ni måneder har vi set øget interesse for lokaler 10-20 kilometer væk fra motorvejene. Før var den slags beliggenheder ikke så interessante, men nogle transportvirksomheder har presset økonomi og lægger derfor vægt på, hvad de kan spare i leje.

I øjeblikket har Danmark næsten 78 millioner kvadratmeter lokaler til lager, logistik samt produktion og værksteder.

Godt 63 procent ligger i Jylland – især i Sydjylland inklusive Trekantområdet med godt 15,3 millioner kvadratmeter eller en femtedel af landets samlede lagerareal. Østjylland har 13,4 millioner eller godt en sjettedel, mens Vestjylland og Nordjylland begge har lidt over 10 millioner kvadratmeter.